Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelov nagrajenec zanika sodelovanje papeža s hunto

Deli na:
Nobelov nagrajenec zanika sodelovanje papeža s hunto

Foto: Reuters

Nobelov nagrajenec za mir Adolfo Perez Esquivel je po poročanju katoliške tiskovne agencije Kathpress odločno zanikal sodelovanje papeža Frančiška z vojaško hunto, ki je v Argentini vladala od leta 1976 do 1983. "Nekateri škofi so bili sodelavci diktature, a ne Bergoglio," je zatrdil 81-letni Esquivel.

Argentinski jezuit Jorge Mario Bergoglio, ki je bil v sredo izvoljen za novega papeža Rimskokatoliške cerkve, po navedbah Nobelovega nagrajenca, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, ni imel nikakršne povezave s hunto.

Najbolj odmeven primer, ki bremeni novega papeža, je sicer primer dveh jezuitskih duhovnikov, ki sta bila po ostrem nasprotovanju režimu leta 1976 zaprta in mučena. Pred tem so ju zaradi teoloških razlik z njunim takratnim provincialom Bergogliom izključili iz jezuitskega reda, s čimer naj bi ju v celoti prepustili vojaški hunti.

Obtožbe na račun papeža so danes uradno zavrnili v Vatikanu. "Nikoli ni bilo kredibilnih, konkretnih obtožb proti njemu. Argentinski pravni sistem mu nikoli ni ničesar očital," je poudaril tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Poudaril je, da je kampanja proti Berglogilu že znana, a da gre za obrekovanja, katerih cilj je diskreditirati Cerkev. "Obtožbe so prišle iz dela Cerkvi nenaklonjene levice z namenom napasti jo in jih je treba zavrniti," je dodal Lombardi. Zagotovil je še, da je Bergoglio v času, ko še ni bil škof, "storil veliko za zaščito ljudi" pred diktatorskim režimom.

Bergloglio je sicer v svoji knjigi Jezuit pojasnil, da je bil tedaj, ko je bil star 40 let, še premlad in imel premalo vpliva, da je pa kljub temu naredil vse, kar je lahko, da je branil dva duhovnika.



Kakšna je bila vloga Bergloglia, sicer ne more oceniti niti eden od dveh zaprtih duhovnikov, ki še živi. Je pa oče Francisco Jalics danes v pisni izjavi, objavljeni na spletni strani nemških jezuitov, zatrdil, da se je s sedanjim papežem spravil. "Po tistih dogodkih sva skupaj darovala mašo in sva se slovesno objela," je zapisal. "Spravil sem se z dogodki in jih smatram za preteklost," še dodaja.

Sicer pa Jalics v izjavi pravi, da ne more opredeliti vloge Bergoglia v dogodkih. "Po najini izpustitvi sem zapustil Argentino. Šele več let zatem sem imel priložnost o tem govoriti z očetom Bergogliom, ki je bil medtem imenovan za nadškofa v Buenos Airesu," pojasnjuje.

Jezuit pa ob tem zagotavlja, da papežu želi obilo Božjega blagoslova.

Manj prizanesljiva je sestra drugega od obeh zaprtih jezuitov, Graciela Yorio. Ta je v elektronskem sporočilu, ki ga je po izvoliti papeža poslala novinarju Horaciu Verbitskyu, zapisala, da ne more verjeti, kakšna je odločitev kardinalov. "Tako sem užaloščena in besna, da ne vem, kaj naj storim," je zapisala in dejala, da je njen sedaj že pokojni brat pred dvema letoma zagotovil, da bo Bergoglio postal papež. "Je prava oseba za prikrivanje nečednosti. Je strokovnjak za prikrivanje zadev," pravi 67-letna psihoterapevtka Yorieva.

Sestra umrlega jezuita izpostavlja še, da naj bi se Bergoglio po lastnih navedbah zavzel za oba zaprta. "Sprašujem se ... če je bilo res tako, zakaj ni o tem povedal družinskim članom? Lagal nam je, tako kot je leta 2010 lagal sodišču, na katerem je nastopil kot priča," je še prepričana Yorieva.