Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški Zeleni bodo o vstopu v koalicijo vprašali vseh 120.000 članov

Deli na:
Nemški Zeleni bodo o vstopu v koalicijo vprašali vseh 120.000 članov

Voditeljica Zelenih Annalena Baerbock - Foto: Reuters

Nemški Zeleni so se odločili, da bodo o morebitnem vstopu v vladno koalicijo vprašali vseh okoli 120.000 članov stranke. To bo prvič v zgodovini stranke, da bodo o vstopu v vlado odločali na zvezni ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej so namreč o tem vprašanju odločali delegati na kongresu stranke. Tako je bilo leta 1998 in 2002, ko so delegati stranke odločali o koaliciji s socialdemokrati (SPD).

Zdaj pa so se na včerajšnjem mini kongresu v Berlinu odločili, da bodo izvedli kar glasovanje članstva. To je podprlo praktično vseh okoli sto delegatov na kongresu; le eden se je vzdržal, poroča dpa.

Podobno glasovanje članstva so sicer Zeleni že izvedli na deželni ravni. Stranka pa je zdaj na dobri poti, da vstopi v zvezno vlado. Na volitvah prejšnjo nedeljo je osvojila tretje mesto in bo skupaj z liberalci (FDP) jeziček na tehtnici, ali bodo vlado vodila SPD, ki je prejela največ glasov, ali konservativna unija CDU/CSU, ki na drugem mestu zaostaja le za odstotno točko in pol.

Zeleni in so že izvedli dva kroga pogovorov o morebitnem koalicijskem sodelovanju, v nedeljo pa so na vrsti še pogovori z "velikimi". Vodilni predstavniki SPD se bodo tako ločeno sestali z vodilnimi Zelenih in FDP, da bi se pogovorili o možnostih t. i. semaforske koalicije.

Zvečer se bodo nato sestali še voditelji CDU/CSU in FDP, medtem ko bodo pogovori z Zelenimi na vrsti v torek. Konservativci za razliko od socialdemokratov upajo na oblikovanje t. i. jamajške koalicije, ki bi glede na barve strank spominjala na zastavo Jamajke.