stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši govorec AfD naj bi govoril o streljanju in zaplinjanju migrantov

Deli na:
Bivši govorec AfD naj bi govoril o streljanju in zaplinjanju migrantov

Alternativa za Nemčijo (AfD). - Foto: Reuters

Nemška desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) se je ogradila od svojega nekdanjega govorca Christiana Lütha, ki so ga novinarji posneli, ko naj bi govoril o zaplinjevanju migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanska skupina AfD ga je odstranila z vseh uradnih položajev, ko so po medijih zaokrožili njegovi skrajni komentarji o migrantih. Ti so vključeni v dokumentarni film, ki so ga včeraj predvajali na televiziji Prosieben.

Na tajno posnetem posnetku je slišati člana AfD, ki so ga identificirali kot Lütha, kako blogerki v baru razlaga, da slabše kot so razmere za Nemčijo, boljše so za AfD. Glede migrantov je povedal, da bi morala Nemčija sprejeti še več migrantov, saj bi bilo to bolje za skrajno stranko. "Še vedno jih lahko kasneje vse postrelimo, to ni problem, ali pa jih zaplinimo, ali karkoli si želite, meni je vseeno," je še dodal.

Ali je na posnetku res Lüth in ali je vse to povedal, ni potrjeno. Pri televizijskem programu so namreč pojasnili, da so zvok dodali kasneje glede na spomin. Moškega sicer na posnetku navajajo kot visokega predstavnika AfD, drugi nemški mediji pa so ga identificirali kot Lütha.

Vodja poslanske skupine AfD Alexander Gauland je danes dejal, da so izjave, ki jih pripisujejo njihovem nekdanjemu tiskovnemu predstavniku, nesprejemljive in nikakor v skladu s cilji in politiko AfD.

Lüth ni bil na voljo za komentar. V aprilu se je umaknil s položaja govorca, potem ko se je domnevno označil za fašista. So pa v poslanski skupini trenutno razmišljali, da bi ga zaposlili na drugem položaju.