Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji šef Nata: Trump je evropskim državam razblinil občutek varnosti in jim s tem naredil veliko uslugo

Deli na:
Nekdanji šef Nata: Trump je evropskim državam razblinil občutek varnosti in jim s tem naredil veliko uslugo

Nekdanji generalni sekretar zveze Nato lord George Robertson. - Foto: Bobo

Nekdanji generalni sekretar zveze Nato lord George Robertson je včeraj izjavil, da je ameriški predsednik Donald Trump z zahtevami po večjem prispevku za obrambo naredil veliko uslugo evropskim državam, saj jim je razblinil občutek varnosti. Številne evropske države so si namreč predstavljale, da jim bodo ZDA vedno na voljo.

Robertson je v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob 15. obletnici vstopa Slovenije v zvezo Nato, ki je potekala na Brdu pri Kranju, poudaril, da je Nato po 70 letih še vedno edinstveno zavezništvo svobodnih držav, ki jih veže severnoatlantska pogodba. Po njegovih besedah gre za politično in vojaško zavezništvo moči in vrednot.

Robertson, ki je Nato vodil v letih 1999-2004, je bil kritičen do evropskih članic zveze, ki da premalo prispevajo za skupno obrambo. Po njegovem mnenju jim je Ameriški predsednik Trump z zahtevami po večjem prispevku naredil veliko uslugo, saj jim je razblinil občutek varnosti. Številne evropske države so si namreč predstavljale, da jim bodo ZDA vedno na voljo.

Trump je to postavil pod vprašaj in evropske članice zavezništva bodo morale narediti precej več, ne samo zato, da bodo zadovoljile Trumpa, temveč je to tudi v njihovem lastnem interesu, je poudaril Robertson.


Ob tem je izrazil upanje, da bo tudi Slovenija, ki je med članicami Nata na repu po porabi za obrambo, prisluhnila tem argumentom in še naprej igrala svojo vlogo v zavezništvu. Je pa pohvalil Slovenijo za njen prispevek v Natovih misijah in operacijah.

Robertson je bil sicer glavni govornik na okrogli mizi z naslovom Nato in Slovenija - 70 in 15, perspektive in spoznanja, ki je potekala v okviru slovesnosti na Brdu pri Kranju.

Kot panelisti so na njej sodelovali tudi pomočnik generalnega sekretarja zavezništva Camille Grand, prvi stalni predstavnik Slovenije pri Natu Matjaž Šinkovec, udeleženka mednarodnih misij Isaf in Kfor Melita Šinkovec, vojaški svetovalec ministra za obrambo brigadir Branimir Furlan in profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Vladimir Prebilič.

Pomočnik generalnega sekretarja Nata Grand je v razpravi poudaril pomen zaveze držav članic o povečanju obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP. Po njegovih besedah ne gre samo za denar, temveč tudi za zmogljivosti in prispevek v operacijah. Dejal je, da je Slovenija trdna zaveznica, ki nosi svoj del bremena, pri čemer je izpostavil njeno vlogo v misiji Kfor na Kosovu, ki je ključnega pomena v prizadevanjih Nata za vzpostavitev stabilnosti v tem delu Evrope.