mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ursula von der Leyen bo izvedela, ali bo postala predsednica Evropske komisije

Deli na:
Ursula von der Leyen bo izvedela, ali bo postala predsednica Evropske komisije

Ursula von der Leyen, nemška obrambna ministrica. - Foto: Profimedia

Evropski poslanci bodo drevi v Strasbourgu odločali o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Računa lahko na podporo svoje desnosredinske Evropske ljudske stranke. Levica in zeleni bodo glasovali proti. Ključni bodo socialisti in liberalci, ki jim je v ponedeljek dala dodatna zagotovila, a ta niso prepričala vseh.

V S&D po neuradnih podatkih nekateri menijo, da so odgovori von der Leynove na njihove zahteve pomanjkljivi, a po drugi strani ima kandidatka močno podporo v delu skupine. Pričakovati je, da se bodo o podpori odločili popoldne. Tudi pri liberalcih (RE) niso vsi zadovoljni, a von der Leynova ima pri njih široko podporo.

Kandidatka lahko računa tudi na glasove iz vrst zmernih evroskeptikov, skupine Evropskih konservativcev in reformistov, in skrajno desne skupine Identiteta in demokracija.

Dopoldne bo imela von der Leynova, ki vse od imenovanja za kandidatko intenzivno lobira pri političnih skupinah, še zadnjo priložnost pred glasovanjem, da evropske poslance v triinpolurni razpravi prepriča, naj jo podprejo. Politične skupine bodo imele nato še nekaj ur za odločitev. Glasovanje je predvideno ob 18. uri in bo tajno, izid je pričakovati okoli 19. ure.

Za izvolitev potrebuje absolutno večino evropskih poslancev, kar je v tokratnem primeru 374 glasov, ker štirje od skupno 751 poslancev niso prevzeli mandatov.

Če bo danes dobila večino, bo Nemka 1. novembra nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja in bo prva ženska na čelu te evropske institucije. Dala je tudi že vedeti, da v primeru njene izvolitve njen rojak Martin Selmayr ne bo ostal generalni sekretar komisije.

V vsakem primeru pa bo von der Leynova v sredo odstopila kot nemška obrambna ministrica.