Revija Reporter
Slovenija

NSi o Žigi Turku, ki je izstopil iz SDS: Vrata v našo stranko so mu vseskozi odprta

STA

28. maj. 2019 12:29 Osveženo: 12:30 / 28. 5. 2019

Deli na:

Žiga Turk

Primož Lavre

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek pozitivno ocenil rezultat evropskih volitev. Z njim so zadovoljni, pomembno pa se jim zdi, da so tudi na četrtih evropskih volitvah dobili mandat evropskega poslanca. S tem NSi utrjuje svojo pozicijo kot najbolj proevropska stranka v Sloveniji, je za STA dejal glavni tajnik stranke Robert Ilc.

Na nedeljskih evropskih volitvah je NSi z dobrimi 11 odstotki podpore dobila mandat v Evropskem parlamentu. Uspešni so bili tudi na volitvah leta 2009 in 2014. Za evropsko poslanko je bila letos izvoljena nosilka liste in nekdanja predsednica Ljudmila Novak, ki se vrača v Evropski parlament.

Na volitvah leta 2014 je stranka nastopila na skupni listi s SLS, ki je dobila dva mandata. Od tega je NSi dobila eno poslansko mesto, izvoljen je bil Lojze Peterle, SLS pa je v Evropski parlament poslala Franca Bogoviča. Ta je bil z zadnjega mesta na listi izvoljen s preferenčnimi glasovi, podobno pa mu je uspelo tudi letos, ko je bil izvoljen s četrtega mesta na skupni listi SDS in SLS.

Ilc pravi, da težko primerjajo rezultat prejšnjih in letošnjih volitev prav zato, ker so tedaj nastopili še z eno stranko. A po njegovih besedah šteje, da imajo tudi tokrat, ko so nastopili samostojno, mandat v Evropskem parlamentu. Nenazadnje so mandate dobile le štiri kandidatne liste iz Slovenije, je spomnil.

Podobno je v ponedeljek na Twitterju ocenil tudi predsednik stranke Matej Tonin: "Nekatere stranke so izgubile mandat, druge ga sploh niso dobile. NSi pa je stalnica v Evropskem parlamentu."

Očitke SDS, da so v NSi s samostojnim nastopom levici pomagali do enega mandata, pa v NSi ostro zavračajo. Te navedbe označujejo za manipulacijo, kar lahko po njihovih navedbah matematično podkrepijo.

Ilc je izpostavili izračun, ki kaže, da če bi skupni listi SDS in SLS, ki je dobila tri mandate, odšteli preferenčne glasove Franca Bogoviča in Franca Kanglerja iz SLS in NLS ter jih prišteli rezultatu NSi, bi SDS samostojno dobila le dva poslanska mandata, skupna lista NSi+SLS pa prav tako dva mandata.

Iz skupne liste SDS in SLS sta bila sicer izvoljena dva poslanca iz vrst SDS in Bogovič kot kandidat SLS.

Ilc je komentiral tudi izstop Žige Turka, ki je kandidiral na listi NSi, iz SDS. Turk je v ponedeljek potrdil, da je izstopno izjavo poslal v soboto, tik pred volitvami.

Njegova osebna odločitev je bila, kdaj je izstopil iz druge stranke, je dejal Ilc in dodal, da so bili v NSi veseli, da je bil Turk na njihovi kandidatni listi. Po ocenah Ilca je bil odličen kandidat. Na vprašanje, ali ga bodo povabili v NSi, pa je odgovoril: "Vrata v našo stranko so mu vseskozi odprta in bi ga bili v naših vrstah iskreno veseli." Turk na vprašanje, ali se bo pridružil NSi, v ponedeljek ni odgovoril.