Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

1 Necenzurirano

Zakaj nas desnica straši, da je Ljubljana nevarna

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

valižanska-princesa-kate, wimbledon Njena.si

FOTO: Stoječe ovacije za valižansko princeso Kate

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Nekdanji liberijski diktator obsojen na 50 let zapora

Deli na:

Posebno sodišče za Sierro Leone je danes nekdanjemu liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju izreklo 50 let zaporne kazni, ker je podpiral vojne zločine in zločine proti človečnosti med državljansko vojno v Sierri Leone. Sodišče ga je že aprila spoznalo za krivega, tožilstvo pa je zanj zahtevalo 80 let zapora.

Nekdanji predsednik je bil 26. aprila spoznan za krivega v vseh enajstih točkah obtožnice, ki ga je bremenila, da je v času državljanske vojne v Sierri Leone med letoma 1991 in 2001 oboroževal in podpiral upornike Revolucionarne združene fronte (RUF) v zameno za "krvave diamante", ki so jih v suženjskih razmerah v Sierri Leone kopali vojni ujetniki.

"Obravnavni senat soglasno obsoja Charlesa Taylorja na 50 let zaporne kazni. Obtoženi je bil spoznan za krivega podpiranja nekaterih izmed najbolj ostudnih zločinov v človeški zgodovini," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal sodnik posebnega sodišča za Sierro Leone Richard Lussick.

Taylor se lahko na sodbo še pritoži. Zaporno kazen naj bi predvidoma prestajal v strogo varovanem britanskem zaporu. A obramba je meni, da bi moral biti Taylor zaprt bliže Afriki, da bi lahko vzdrževal odnose s svojo družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebno sodišče za Sierro Leone je bilo ustanovljeno z odločitvijo Varnostnega sveta Združenih narodov leta 2000, med svojim delovanjem pa je zaradi zločinov v državljanski vojni v Sierri Leone obtožilo 13 ljudi, med njimi Taylorja. Osem so jih že spoznali za krive zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, trije so umrli v zaporu, četrti pa je na begu.