sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Palah navdušeno sprejeli vojnega zločinca Krajišnika

Deli na:
Na Palah navdušeno sprejeli vojnega zločinca Krajišnika

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik parlamenta Republike srbske Momčilo Krajišnik, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obsodilo na 20 let zapora zaradi pregona in prisilne izselitve nesrbskih prebivalcev BiH med vojno v letih 1992-1995, je bil predčasno izpuščen iz zapora. V domovini ga je pričakal evforičen sprejem.

Krajišnik je bil izpuščen iz britanskega zapora in se je vrnil v domačo Republiko srbsko. Tam so ga pričakali z navdušenjem, medtem ko v preostalem delu BiH vlada razočaranje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Že pred vrnitvijo je predsednik Republike srbske Milorad Dodik v izjavi za radiotelevizijo Republike srbske ocenil, da je bila obsodba Krajišnika v Haagu sprejeta zaradi "dnevnopolitičnih ciljev". Krajišnik se je po njegovih besedah izkazal za "trdnega politika in pogajalca" ter je eden najbolj zaslužnih za nastanek Republike srbske, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Krajišnik je sicer na beograjsko letališče priletel nekaj po 18. uri. Tam ga je pričakalo letalo vlade Republike srbske, ki ga je prepeljalo v Banja Luko, od tam pa je z vladnim helikopterjem poletel v domače Pale.

Ob prihodu v Banja Luko je Krajišnik dejal, da se želi v prihodnje posvetiti zasebnim poslom - pred časom je povedal, da želi delati na bencinski črpalki svojih otrok - in ne politiki. Zakaj so mu v Palah pripravili sprejem, mu ni povsem jasno, saj je konec koncev vojni zločinec, je dejal, a hkrati napovedal revizijski postopek proti razsodbi haaškega sodišča.


Za 68-letnega Krajišnika so v Palah že pred dnevi razobesili plakate z njegovo sliko in napisom "Dobrodošel". Včeraj ga je pričakalo nekaj tisoč ljudi. Mnogi so mahali z zastavami Republike srbske. Nosili so tudi transparente z napisi "Krajišnik - sin srbskega naroda" ter "Stop haaškemu terorju", ob vhodu v kraj pa so razobesili napis "Dobrodošel, predsednik".

Ravno nasprotno so se v Sarajevu pojavili plakati, na katerih je pisalo "Vrnitev vojnega zločinca".

Vrnitev Krajišnika in njegov sprejem v Palah sicer v živo prenaša Radiotelevizija Republike srbske, kar je prav tako sprožilo hude kritike v preostalih delih BiH.

Haaško sodišče je v začetku julija razsodilo, da bo Krajišnik predčasno izpuščen, potem ko bo odslužil dve tretjini kazni. "Krajišnik sprejema sodbo sodišča in svojo odgovornost za nasilno preseljevanje nesrbskega prebivalstva s področja Republike srbske. Prav tako je izkazal željo, da bi pripomogel k spravi med narodi v BiH," je odločilo haaško sodišče.

Krajišnik je bil obsojen marca 2009, sodišče pa mu je v prestajanje kazni vštelo čas od aprila 2000, ko je bil prvič priprt in izročen sodišču. Haaško sodišče je ocenilo še, da je bil Krajišnik "primer dobrega zapornika".