favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ne bomo te pogrešali, Steve: Šef Microsofta gre v pokoj, delnice pa takoj v nebo

Deli na:
Ne bomo te pogrešali, Steve: Šef Microsofta gre v pokoj, delnice pa takoj v nebo

Foto: Reuters

Šef Microsofta Steve Ballmer gre v prihodnjih 12 mesecih v pokoj, napoved slovesa pa je dvignila cene Microsoftovih delnic. Pod Ballmerjevim vodstvom je bila rast podjetja počasna, brez njega pa naj bi tehnološki velikan spet stopil na pot hitre rasti, računajo vlagatelji.

Glavni izvršni direktor tehnološkega velikana Microsoft Steve Ballmer namerava v prihodnjih 12 mesecih odstopiti s položaja, so sporočili iz podjetja. Ballmer se bo ob odhodu upokojil. Družbo sicer še vedno čaka težka tranzicija s področja namiznih in osebnih računalnikov na področje tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

Kot so včeraj pojasnili v Microsoftu, bo Ballmer položaj zapustil takoj, ko bo odbor direktorjev izbral njegovega naslednika, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdaj je pravi čas za odhod, je v izjavi za medije ocenil Ballmer. Kot je dodal, družba potrebuje izvršnega direktorja, ki bo na funkciji dovolj časa, da jo bo pospremil pri težki tranziciji.

STEVE BALLMER "NORI"

57-letnik je v Microsoftu že od leta 1980, ko je opravljal funkcijo prvega poslovnega menedžerja. Na čelo Microsofta, ki slovi predvsem po operacijskem sistemu Windows in programski opremi Office, je stopil leta 2000 po odstopu njenega ustanovitelja Billa Gatesa.

V zadnjih letih si je Ballmer prislužil precej kritik, češ da ni uspel slediti bumu tabličnih računalnikov in pametnih telefonov, torej razvoju trga, ki ga obvladujeta ameriško tehnološko podjetje Apple in ameriški spletni velikan Google.

Microsoft je začel operacijske sisteme za tablične računalnike proizvajati pred desetletjem, njegov tablicam prijazni sistem Windows 8, izdan lansko leto, pa za mnoge predstavlja razočaranje.

Windows 8 ima na trgu tabličnih razčunalnikov štiriodstotni delež, medtem ko ima Googlov Android 62-odstotni, Appov Ios pa 32-odstotni delež.

Nekoliko bolj uspešna je bila družba pri pripravi operacijskih sistemov za pametne telefone, a je tudi tu glede na tržni delež za Googlom in Applom.

Delnice Microsofta so po napovedi Ballmerjevega odhoda pridobile že skoraj sedem odstotkov.