zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umar za letos napoveduje gospodarsko rast med dvema in 2,6 odstotka

Deli na:
Umar za letos napoveduje gospodarsko rast med dvema in 2,6 odstotka

Foto: Primož Lavre

Potem ko je Slovenija lani zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle za letos pričakuje rast med dvema in 2,6 odstotka. Umar je sicer konec lanskega leta za leto 2015 napovedoval dvoodstotno gospodarsko rast.

Umar bo še ta mesec objavil spomladansko napoved gospodarske rasti za letos, Vasle pa je danes na posvetu delodajalcev v Sori pri Medvodah podal prve ocene.

Po pričakovanjih Umarja se bo letos gospodarska aktivnost nadaljevala, motorji rasti pa bodo isti kot lani. Izvoz bo še naprej ključni dejavnik rasti, bo pa nekoliko nižji kot lani, ko je dosegel 6,3 odstotka, in bo znašal med petimi in šestimi odstotki. Nadaljevala se bo tudi rast investicij in rast potrošnje prebivalstva. Dinamika rasti potrošnje prebivalstva bo hitrejša kot lani, a bo njen prispevek h gospodarski rasti še vedno nizek.

Potrošnja države bo medtem še naprej negativna, je pojasnil Vasle.

Vasle za letos pričakuje tudi obrat na trgu dela, in sicer v vseh dejavnostih, boljše razmere je pričakovati tudi na finančnih trgih. Ob tem opozarja, da je prav finančni segment tisti, ki preprečuje večjo gospodarsko rast v Sloveniji. Po izjemno dragi sanaciji bank te še vedno ne kreditirajo podjetij v potrebnem obsegu.

Za izboljšanje gospodarske rasti v prihodnje bo po Vasletovih besedah treba predvsem zmanjšati stroške dela. V zadnjem obdobju se ti sicer zmanjšujejo in to bo treba nadaljevati, pravi Vasle, ki v zvezi s tem izpostavlja predvsem nujnost povečanja produktivnosti.

Direktor Umarja opozarja tudi na nujnost zmanjšanja izdatkov, povezanih z demografskimi prehodi. Dejstvo je, da se prebivalstvo stara in če se ne bomo resno soočili s tem pojavom, ne bomo mogli rešiti javnofinančnega problema, s katerim se soočamo že leta, saj tudi v času debelih krav nismo uspeli uravnotežiti javnih financ.