Revija Reporter
Svet

Naporen dan za Merklovo: na sporedu srečanji s Trumpom in Erdoganom

STA

6. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo pred vrhom voditeljev skupine 20 največjih gospodarstev na svetu G20 danes v Hamburgu ločeno srečala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kot je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, bo sestanek med Merklovo in Erdoganom potekal na zahtevo Ankare. Odnosi med Nemčijo in Turčijo so po spodletelem poskusu državnega udara pred skoraj letom dni precej napeti. Nemška vlada je pred dnevi Erdoganu prepovedala javni nagovor pripadnikov turške manjšine ob robu vrha G20.

Nemška kanclerka se bo srečala tudi z ameriškim predsednikom Trumpom, s katerim ne gojita velikih medsebojnih simpatij. To bo njuno tretje srečanje, odkar se je Trump januarja vselil v Belo hišo. Pred odhodom v Evropo je Trump obljubil Merklovi, da ji bo pomagal, da bo srečanje v Hamburgu uspešno.

Merklova ima danes na natrpanem urniku tudi srečanji z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom in predsednikom vietnamske vlade Nguyen Xuan Phucom.

Ob robu vrha je predviden tudi sestanek Merklove z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, na katerem bo glavna tema ukrajinska kriza.

V petek se bo končno zgodilo tudi težko pričakovano prvo srečanje Trumpa in Putina.