Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napeto srečanje evroskupine o grški krizi

Deli na:
Napeto srečanje evroskupine o grški krizi

Foto: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v zelo napetem ozračju razpravljali o Grčiji. Časa za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč državi v izogib bankrotu ni več, zato se stopnjujejo ugibanja o kriznih scenarijih. Na potezi je Grčija, pravijo posojilodajalci. Vsi ocenjujejo, da so možnosti za odločitve danes majhne.

Dan pred zasedanjem evroskupine je odjeknilo opozorilo grške centralne banke, da bi lahko propad pogajanj Grčije in mednarodnih posojilodajalcev privedel do bankrota države ter do njenega izstopa iz območja evra in celo iz EU.

Tudi iz Washingtona je v sredo prišlo svarilo šefinje ameriške centralne banke Janet Yellen, da bi lahko neuspeh pri iskanju dogovora o Grčiji negativno vplival na globalne finančne trge, in poziv Evropejcem, naj v duhu sodelovanja sprejmejo težke odločitve.

Evropski posojilodajalci poudarjajo, da ponujajo dober in prožen kompromis ter da je na potezi Grčija, od katere pričakujejo razumnost in politično voljo za še zadnje korake do dogovora.

Grčija pa je doslej vztrajala na okopih ter upnikom očitala, da jo želijo ponižati in da so njihovi predlogi absurdni. V sredo je grški premier Aleksis Cipras sicer znova poklical predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, s katerim sta si v minulem tednu izmenjala ostre očitke.

Kljub pritiskom in opozorilom z vseh strani se odločitev danes ne pričakuje. Omenja se možnost izrednega vrha območja evra v prihodnjih dneh, na katerem naj bi poskušali po zastalih tehničnih pogajanjih doseči politični preboj do dogovora.