Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napad v Bengaziju naj bi bil maščevanje Al Kaide

Deli na:
Napad v Bengaziju naj bi bil maščevanje Al Kaide

V napadu na ameriški konzulat v Bengaziju je leta 2012 umrl tudi ameriški veleposlanik (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

Teroristična mreža Al Kaida je včeraj sporočila, da je bil napad na ameriško veleposlaništvo v libijskem Bengaziju maščevanje za junijski uboj drugega človeka Al Kaide Abuja Jahje al Libija. Predsednik libijskega parlamenta Mohamed al Megarjef pa je ocenil, da so bili v napad vpleteni tuji elementi.

"Uboj šejka Abuja Jahje je le še okrepil zavzetost in odločenost sinov (libijskega borca za neodvisnost) Omarja al Moktarja, da se maščujejo tistim, ki napadajo našega preroka," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP objavila Al Kaida. Drugi človek Al Kaide Abu Jahja al Libi je bil ubit junija v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Pakistanu.

Po svetu so se ta teden razširili protesti zaradi ameriškega filma, žaljivega do preroka Mohameda in muslimanov. Najprej so izbruhnili v torek v Kairu, v noči na sredo pa so bili v napadu na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju ubiti veleposlanik ZDA Christopher Stevens in trije uslužbenci konzulata.

ZDA sumijo, da napad na konzulat ni bil le spontana reakcija na omenjeni film, ampak so ga načrtovali islamski skrajneži. Podobno je ocenil tudi predsednik libijskega parlamenta al Megarjef: "Na libijskih tleh so nelibijski elementi, ki na našem ozemlju kujejo svoje načrte."

Muslimane je razburil amaterski film "Nedolžnost muslimanov", katerega del je bil predvajan na spletni strani Youtube. Domnevni avtor filma je Nakoula Basseley Nakoula, po rodu egiptovski kopt, ki živi v Los Angelesu.