stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Največji dobrodelnež na svetu je Warren Buffet: letos je daroval kar 2,1 milijarde dolarjev

Deli na:
Največji dobrodelnež na svetu je Warren Buffet: letos je daroval kar 2,1 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Ameriški vlagatelj Warren Buffett se je letos najbolj izkazal z velikodušnostjo v dobrodelne namene, saj je skladu Billa in Melinde Gates podaril kar 2,1 milijarde dolarjev, in sicer v obliki 16,6 milijona delnic svojega podjetja Berkshire Hathaway. Po podatkih raziskovalnega podjetja Wealth X se Buffettovi številki ni približal nihče.

Warren Buffett je v ponedeljek postal drugi najbogatejši človek na svetu. Z drugega mesta je izrinil mehiškega milijarderja Carlosa Slima, ker so se delnice njegovega podjetja podražile na najvišjo vrednost vseh časov. Revija Forbes sedaj ocenjuje, da je Buffett po novem težak 74,4 milijarde dolarjev, Slim pa 72,9 milijarde. Na prvem mestu ostaja Bill Gates z okrog 81 milijardami dolarjev premoženja.

Na drugem mestu po radodarnosti za Buffettom je ustanovitelj podjetja GoPro Nicholas Woodman, ki je fundaciji Silicon Valley Community nakazal 497,5 milijona dolarjev. Omenjena fundacija povezuje donatorje z neprofitnimi organizacijami območja zaliva San Francisca za pomoč pri izobraževanju, socialnih stanovanjih in priseljevanju.



Na prvih desetih mestih podjetja Wealth X je glede na višino dobrodelnih nakazil osem Američanov. Med prvo deseterico sta od tujcev le nepremičninska milijarderja iz Hongkonga Ronnie ter Gerald Chan. Skupaj sta nakazala 350 milijonov dolarjev, in to ameriški izobraževalni ustanovi - šoli javnega zdravja univerze Harvard. To je bila največja enkratna donacija šoli, ki je sedaj dobila ime Chan.

Izobraževalne ustanove so letos dobile največ denarja. Harvard je dobil še 150 milijonov dolarjev od upravitelja hedge skladov Kennetha Griffina, univerza za zdravstvo in znanost Oregona je dobila 100 milijonov dolarjev od predsednika proizvajalca športne opreme Columbia Sportswear Gerta Boyla, enako vsoto pa je dobila univerza Wisconsin-Madison od nekdanjega predsednika podjetja Cisco Systems Johna Morgridga.