pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Omerzel: Moje podjetje je povsem transparentno

Deli na:
Minister Omerzel: Moje podjetje je povsem transparentno

Foto: Bobo

Potem ko je gospodarski minister Stanko Stepišnik odstopil zaradi potegovanja podjetja v njegovem solastništvu za državne subvencije, se nekaterim zastavlja vprašanje, ali ni sporno tudi lastništvo ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela v podjetju Lastinski. Omerzel je danes zagotovil, da je njegovo podjetje povsem transparentno.

Omerzel je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je svoje lastništvo v podjetju Lastinski razkril že aprila na zaslišanju pred matičnim delovnim telesom v DZ, preden je bil imenovan za ministra. "Od takrat se ni nič spremenilo, vse je transparentno," je zatrdil in dodal, da o tem danes na vladi ni dobil nobenega vprašanja.

Družba Lastinski inženiring s sedežem v Novem mestu, ki je v stoodstotni lasti Omerzela, deluje na področju informacijske tehnologije. Ker sodeluje tudi z državo, so Omerzela o njem spraševali že na zaslišanju v DZ pred imenovanjem za ministra. Takrat je dejal, da je z državo med drugim sodeloval tudi prek vzdrževanja cestnovremenskih postaj za Družbo za avtoceste v RS, a da v primeru imenovanja za ministra obsega dela za državo ne bodo povečevali, prav tako ne podpisovali novih pogodb.


Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije omejuje sklepanje poslov med podjetji, ki so povezana z javnim funkcionarjem (je v njih on ali njegov družinski član član poslovodstva oz. zastopnik ali vsaj petodstotno udeležen v ustanoviteljskih pravicah, upravljanju oz. kapitalu) in organi v javnem sektorju. Omejitve pa ne veljajo za posle na podlagi pogodb, ki so bile sklenjene pred funkcionarjevim nastopom funkcije. Ti se zaključijo skladno s pogodbo, ni pa jih mogoče obnoviti ali ponovno skleniti.

Tudi minister za pravosodje Senko Pličanič v Omerzelovem podjetju ne vidi nič spornega. "V tem primeru je bilo od predstavitve v DZ vse popolnoma transparentno," je zagotovil na novinarski konferenci po seji vlade. Sam v tem ne vidi nobene vzporednice s Stepišnikovim primerom.

Stepišnik, ki je odstop sporočil v sredo, je danes še sodeloval na seji vlade, saj je še vedno minister. Njegova odločitev se zdi Pličaniču "v teh okoliščinah edina modra in primerna poteza".