pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mussomeli: Osredotočenje na zaščito plač in privilegijev lahko povzroči razkroj države blaginje

Deli na:
Mussomeli: Osredotočenje na zaščito plač in privilegijev lahko povzroči razkroj države blaginje

Foto: Bobo

Na Ptuju je potekalo srečanje gospodarstvenikov Spodnjega Podravja z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Josephom Mussomelijem, s katerim so med drugim spregovorili o možnostih za internacionalizacijo lokalnih podjetij ter vstop na tuje trge. Kot je povedal, sodelovanje z ameriškimi podjetji ni odvisno od velikosti, pač pa od dejavnosti podjetja.  

"Najbolj pomembno je, kaj ima podjetje za ponuditi, bodisi da proizvaja nekaj res zelo posebnega ali pa nekaj, po čemur velja veliko povpraševanje. Ameriški sistem je kapitalističen in če je povpraševanje po nečem veliko in ga podjetje zna prodati, potem tam lahko uspe," je dejal Mussomeli.

Kot glavno razliko med slovenskim in ameriškim sistemom je omenil, da je v ZDA dejansko dovoljeno delati posel, medtem ko je v Sloveniji še vedno preveč birokracije pri pridobivanju raznih dovoljenj.

Sam meni, da imajo celo ZDA preveč papirnatih opravil, a to ni skoraj nič v primerjavi s Slovenijo, kjer je treba zadovoljiti številne zahteve in ljudi, kar odganja mnoge domače ali tuje investitorje.

Sicer pa ima Slovenija po njegovih besedah na papirju dovolj razlogov za to, da bi ji gospodarsko šlo zelo dobro. Ima odlično strateško lego in v primerjavi z drugimi državami nekdanje Jugoslavije zelo dobro infrastrukturo, prav tako pa, čeprav se mnogi Slovenci s tem po njegovem ne bi strinjali, še vedno bolje razvit čut za spoštovanje zakonov.

Ob tem so Slovenci v povprečju dobro izobraženi, dobri delavci in večinoma znajo govoriti angleški jezik, kar je pomembno za odločanje tujih investitorjev o prihodu.

Tisto, kar manjka Sloveniji, je po besedah ameriškega veleposlanika predvsem večja odprtost dela ljudi, ki se danes bojijo tujcev in sprememb, a prav to je lahko tisto, kar bi državo v prihodnje lahko stalo obstoja.

Ob tem pa bi se po njegovem prepričanju tudi oblast morala obrniti stran od zgolj ohranjanja države blaginje za vsako ceno, saj lahko ravno osredotočenje na zaščit plač in privilegijev povzroči razkroj države blaginje.

Na srečanju je sodeloval tudi poslovni svetovalec Josef Picej, sicer koroški Slovenec, ki je dejal, da so slovenski podjetniki za zdaj večinoma premalo pogumni za internacionalizacijo svojega poslovanja, saj se ne zavedajo svojih možnosti

Ob tem je spomnil, da nenazadnje po vsem svetu živijo Slovenci, ki so pripravljeni pomagati, a je treba tudi s pomočjo strateških partnerjev in zbornic poiskati primerne trge.

Ptujski župan Štefan Čelan je menil, da je za razvoj regijskega gospodarstva pri njih dobrodošel vsak gost, ki bi k temu pripomogel.

Na Ptujskem sicer deluje kar nekaj podjetij, ki že danes poslujejo po vsem svetu, tudi na ameriškem trgu, pri tem pa gre večinoma za ljudi, ki nimajo kompleksov in se zavedajo, da je pamet po svetu enakomerno porazdeljena in zato ni treba imeti strahu pred vstopom na največje svetovne trge.