Revija Reporter
Svet

Najtežja petletka Ursule von der Leyen

Dejan Steinbuch
1 203

1. sep. 2024 20:00

Deli na:

Ursula von der Leyen

Profimedia

O čem bo razmišljala Ursula von der Leyen na letošnjem Blejskem strateškem forumu, ko bo v družbi slovenskega premierja opazovala idilo jezera z znamenitim otokom? Morda o tem, da je pred njo še težji mandat kot dosedanji, v katerem je dvakrat prevzela vlogo krizne upravljavke.

V zadnjih dveh tednih je spila kavo ali čaj z večino od 27 kandidatov za bodoče evropske komisarje, svoje ministre torej. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen običajno ne kaže čustev, zato se tudi hladna Nemka ob dejstvu, da članice niso prav resno vzele njene želje glede enakovredne zastopanosti spolov, vsaj navzven ni vznemirjala.

Spolne uravnoteženosti komisije ji morda ne bo uspelo doseči: trenutno kaže, da bo imela prihodnja Evropska komisija največ četrtino komisark, geji ne štejejo.

Evropska unija je močna toliko, kolikor so trdni odnosi med Francijo in Nemčijo. Macron in Scholz pa imata ta trenutek vsak svoje težave doma, njuni stranki sta poraženki zadnjih volitev.

Tomaža Vesela je Golobova vlada že spomladi predstavila kot komisarskega kandidata. Občutek je, da je z njim bolj zadovoljna opozicija kot pa koalicijski SD in Levica.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24