stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Najmočnejše vojske na svetu imajo ZDA, Rusija in Kitajska

Deli na:
Najmočnejše vojske na svetu imajo ZDA, Rusija in Kitajska

Foto: Reuters

Na čelu najmočnejših vojska na svetu so ZDA, Rusija in Kitajska, izhaja iz Globalnega indeksa ognjene moči. Lestvica zajema 106 držav, spletni portal Business Insider pa prvih 35 primerja glede na različne kategorije, pri čemer so ZDA v celokupnem vodstvu, Kitajska je prva po številu vojakov, Rusija pa po številu tankov in jedrskih konic.

Slovenija se na globalnem indeksu uvršča na 94. mesto, za vsemi svojimi sosedami. Italija je na lestvici najmočnejših vojska na 12. mestu, Avstrija na 36., Madžarska na 61., Hrvaška pa na 46.

Indeks so sicer izračunali že aprila, temelji pa na več kot 50 dejavnikih, pri čemer so med drugim upoštevali celoten vojaški proračun, razpoložljive vojake, količino opreme, ki jo ima vsaka država v svojem arzenalu, in dostop do naravnih virov.

Indeks se osredotoča na količino in ne na kakovost vojaške opreme, prav tako pa ne upošteva jedrskih zalog posamičnih držav, čeprav so te še vedno glavni adut v geopolitiki.


Kot kaže indeks, so ZDA v celokupnem vodstvu, z več kot 600 milijardami dolarjev obrambnega proračuna pa tudi prve po izdatkih. Druga po obrambnih izdatkih je Kitajska, a je s slabimi 130 milijardami dolarjev daleč zadaj. Druga na lestvici, Rusija, je po izdatkih s 76 milijardami dolarjev šele na tretjem mestu.

Businnes Insider sicer izpostavlja, da so ZDA od objave indeksa glede na poročilo stockholmskega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) za 7,8 odstotkov skrčile obrambni proračun, večinoma zaradi postopnega umika iz prekomorskih vojaških operacij, kot sta bili tista v Afganistanu in Iraku. Rusija pa je medtem izdatke povečala na 88 milijard dolarjev in načrtuje tudi modernizacijo svojega arzenala.

Kot ključne za vojaško moč države Business Insider izpostavlja letalonosilke. Te v veliki meri prispevajo k celokupni vojaški moči. ZDA imajo deset letalonosilk, na lestvici 35 najmočnejših vojska pa imata le Italija in Indija po dve, medtem ko ima Rusija eno, enako kot Kitajska, Velika Britanija, Francija, Japonska, Brazilija, Tajska in Španija.

Severna Koreja, 35. na indeksu, je na drugi strani v vodstvu po podmornicah. Ima jih 78, a večina jih je neuporabnih. Tretjina jih je podmornic na dizelsko gorivo tipa romeo, ki so zastarele že od leta 1961. Domet njihovega orožja je le štiri milje, medtem ko imajo moderne ameriške podmornice domet 150 milj, izpostavlja Business Indsider.