sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska in ZDA v sporu zaradi tujih novinarjev

Deli na:
Kitajska in ZDA v sporu zaradi tujih novinarjev

Foto: Reuters

Kitajska in ZDA sta se zapletli v spor zaradi novinarja ameriškega New York Timesa, ki je ostal brez kitajskega vizuma. Washington je obsodil obnašanje Kitajske do tujih novinarjev, medtem ko Peking obtožbe zavrača.

Primer novinarja Austina Ramzyja, ki je v četrtek iz Pekinga odpotoval v Taipei, je sprožil proteste iz Bele hiše in drugod, češ da se Kitajska na ta način maščuje medijem, kot sta New York Times in tiskovna agencija Bloomberg, ki sta razkrila družinsko bogastvo in povezave najvišjih kitajskih voditeljev.

"Kitajska ne sprejema neupravičenih obtožb ZDA in zahteva, da ameriška stran spoštuje dejstva in previdno izbira besede ter dejanja," je na ameriške obtožbe v sporočilu za javnost odgovoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Dodal je, da se mora Washington obnašati na način, ki bo bolj "koristen za medijsko izmenjavo in vzajemno zaupanje med državama", povzema francoska tiskovna agencija AFP.


To je bil njegov odgovor na sporočilo iz Bele hiše, ki je v četrtek izrazila globoko zaskrbljenost, ker se tuji novinarji na Kitajskem še naprej soočajo z omejitvami.

Ramzy je iz Kitajske poročal več kot šest let, do sredine lanskega leta je delal za revijo Time, nato pa za New York Times. Zdaj bo poročal iz Taipeija, medtem pa bo znova poskušal dobiti kitajski vizum.

Ramzy je moral iz Kitajske oditi mesec dni po tistem, ko je ameriški predsednik Joe Biden vprašanje ravnanja s tujimi novinarji načel v zasebnem pogovoru s kitajskimi voditelji v Pekingu.

Kitajske oblasti so blokirale dostop do spletnih strani New York Timesa in Bloomberga, potem ko sta objavila članke o družinskem bogastvu bivšega premiera Wen Jiabaa in predsednika Xi Jinpinga.