franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska in Rusija na skupnih mornariških vajah v Črnem morju

Deli na:
Kitajska in Rusija na skupnih mornariških vajah v Črnem morju

Foto: Reuters

Kitajska in Rusija sta danes začeli svoje prve skupne mornariške vaje v evropskem prostoru. Devet ruskih in kitajskih vojaških ladij se bo v Črnem morju in Sredozemlju urilo enajst dni. To so tudi doslej prve vaje kitajske mornarice tako daleč od domačih voda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladje so vaje začele danes v bližini ruske črnomorske mornariške baze Novorosijsk. V torek pa naj bi odplule proti Sredozemskemu morju. V ruskem obrambnem ministrstvu zagotavljajo, da te mornariške vaje "niso uperjene proti kaki drugi strani in nimajo nič s politično situacijo v regiji".

Namenjene so predvsem "poglabljanju prijateljskega in praktičnega sodelovanja med dvema državama, so še poudarili v Moskvi. Kitajska državna tiskovna agencija Xinhua pa je zapisala, da so te vaje "jasen dokaz, da bosta državi sodelovali pri zagotavljanju miru in povojne mednarodne ureditve".

Te vaje tudi kažejo "tistim, ki so sumničavi do tovrstnega sodelovanja, da tesnejši odnosi med Rusijo in Kitajsko lahko prispevajo k boljšemu svetu", so še zapisali v Xinhui.

Rusija se po sporu z Zahodom zaradi ukrajinske krize vse bolj obrača proti vzhodu in krepi tako politične kot gospodarske odnose s Kitajsko. Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta že razvila tudi močne osebne vezi. Kot voditelja dveh stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov imata pogosto tudi podobna stališča glede reševanja konfliktov v svetu, kakršen je na primer kriza v Siriji, navaja AFP.

Kitajski predsednik Xi Jinping je prejšnji teden tudi obiskal Moskvo in se udeležil vojaške parade ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki so jo voditelji zahodnih držav skoraj enotno bojkotirali.

Veliko parado ob obletnici konca druge svetovne vojne letos načrtujejo tudi v Pekingu, da bi proslavili zmago nad japonskimi silami. Prvič naj bi na tej paradi sodelovala tudi ruska vojska. Natančnega datuma te slovesnosti v Pekingu sicer še niso sporočili, še navaja AFP.