stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milijon kitajskih parov zaprosilo za dovoljenje za drugega otroka

Deli na:
Milijon kitajskih parov zaprosilo za dovoljenje za drugega otroka

Foto: Reuters

Približno milijon kitajskih parov je oblasti zaprosilo za dovoljenje, da imajo lahko še enega otroka, poročanje kitajskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Število je sicer v prvem letu po omilitvi politike enega otroka nižje od pričakovanih dveh milijonov prošenj.

Kitajska je sporno politiko enega otroka uvedla leta 1979, z njo pa je želela zajeziti hitro rast prebivalstva, razbremeniti pritisk na naravne vire in zmanjšati revščino. Večkrat jo je tudi nasilno uveljavljala, decembra 2013 pa je vlada politiko omilila in tako po novem med drugim omogoča možnost drugega otroka parom, od katerih je eden edinec.

Spremembe so začeli uveljavljati s pilotskim programom v premožni obalni provinci Zhejiang, nakar so ga razširili na celo državo. Pari, ki želijo še drugega otroka, morajo še vedno predložiti posebno vlogo in oblasti niso odobrile vseh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so sicer po spremembi politike pričakovale približno dva milijona prošenj letno, a so jih v prvem letu prejele manj kot polovico od pričakovanega.

Kitajska je imela lani glede na podatke kitajskega statističnega urada 1,36 milijarde prebivalcev, a je njena delovna populacija padla za 2,44 milijona. Skoraj 15 odstotkov prebivalcev je bilo starejših od 60 let in glede na napovedi jih bo do leta 2030 že četrtina.

Omilitev politike enega otroka zadeva predvsem pare na urbanih območjih, kjer so politiko doslej strožje uveljavljali kot na podeželju. A v mestih sta obenem dražja tako nastanitev kot šolanje, zmožnost zanašanja na otroke v starejših letih pa je manjša, zaradi česar naj bi se manj parov odločalo za več otrok od enega, piše AFP.