profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Deli na:
Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Stalin

Poljsko sodišče v Varšavi je včeraj obsodilo 86-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije iz obdobja komunističnega režima na tri leta zapora. Obsojen je bil zaradi mučenja političnih oporečnikov stalinističnemu režimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženi, imenovan le kot Jerzy K., je bil sicer na prvi stopnji obsojen že januarja, in sicer na štiri leta zapora, prizivno sodišče pa mu je včeraj zaporno kazen znižalo na tri leta. Zavrnilo pa je njegovo pritožbo, v kateri je zavračal krivdo za obtožbe.

Jerzy K. se je po navedbah svojih žrtev nad zaporniki izživljal in jih pretepal s kovinskimi palicami ter jim med drugim zažigal lase in dlake. "Zasluži si vsaj malo zapora," je za poljsko tiskovno agencijo PAP dejal 86-letni Waclaw Sikorski, ki je šel skozi mučiteljeve roke.

"V zaporu sem bil osem let," je pojasnil Sikorski, nekdanji vojak poljskega protikomunističnega odpora, ki je bil sprva obsojen na smrtno kazen, kasneje pa na dosmrtno ječo zaradi vohunjenja za Zahod.

Kot navaja AFP, na Poljskem zločini iz obdobja nacizma in stalinizma ne zastarajo. Februarja je sodišče na osem let zapora obsodilo danes 89-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije, ker je ustrelil in ubil odpornika.