bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Deli na:
Na Poljskem tri leta zapora za stalinističnega mučitelja

Stalin

Poljsko sodišče v Varšavi je včeraj obsodilo 86-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije iz obdobja komunističnega režima na tri leta zapora. Obsojen je bil zaradi mučenja političnih oporečnikov stalinističnemu režimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženi, imenovan le kot Jerzy K., je bil sicer na prvi stopnji obsojen že januarja, in sicer na štiri leta zapora, prizivno sodišče pa mu je včeraj zaporno kazen znižalo na tri leta. Zavrnilo pa je njegovo pritožbo, v kateri je zavračal krivdo za obtožbe.

Jerzy K. se je po navedbah svojih žrtev nad zaporniki izživljal in jih pretepal s kovinskimi palicami ter jim med drugim zažigal lase in dlake. "Zasluži si vsaj malo zapora," je za poljsko tiskovno agencijo PAP dejal 86-letni Waclaw Sikorski, ki je šel skozi mučiteljeve roke.

"V zaporu sem bil osem let," je pojasnil Sikorski, nekdanji vojak poljskega protikomunističnega odpora, ki je bil sprva obsojen na smrtno kazen, kasneje pa na dosmrtno ječo zaradi vohunjenja za Zahod.

Kot navaja AFP, na Poljskem zločini iz obdobja nacizma in stalinizma ne zastarajo. Februarja je sodišče na osem let zapora obsodilo danes 89-letnega nekdanjega pripadnika tajne policije, ker je ustrelil in ubil odpornika.