Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po trditvah Francije v kemičnem napadu v Siriji najmanj 281 mrtvih

Deli na:
Po trditvah Francije v kemičnem napadu v Siriji najmanj 281 mrtvih

Foto: Reuters

V napadu s kemičnim orožjem, ki naj bi ga 21. avgusta na obrobju sirske prestolnice izvedel režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je bilo ubitih najmanj 281 ljudi, piše v včeraj objavljenih dokumentih francoskih obveščevalnih služb. Francija je sicer zagovornica vojaškega posredovanja zahodnih sil proti sirskemu režimu.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je včeraj poslancem predal dokument, v katerem je napad s kemičnim orožjem ocenjen kot "silovit", zahteval pa naj bi najmanj 281 žrtev.

To število pa je znatno nižje od tistega, ki ga je predložila ameriška vlada. Ta trdi, da je v napadu umrlo najmanj 1400 ljudi. ZDA sicer trenutno poskušajo oblikovati zavezniško koalicijo za vojaško posredovanje v Siriji. Asadova vlada zanika, da je odgovorna za napad in krivi opozicijske upornike, ki da jih oborožuje Zahod.

Ayrault se je včeraj z nekaterimi poslanci sestal, da bi jim predložil domnevne dokaze o odgovornosti sirskega režima za napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ayrault je na včerajšnjem srečanju zatrdil, da v sredo med parlamentarno razpravo o sirskem konfliktu ne bo glasovanja o morebitnem vojaškem posredovanju. Zatrdil pa je, da ni dvoma, da je napad s kemičnim orožjem izvedel Asadov režim. Premier je pripomnil, da si predsednik Francois Hollande še naprej prizadeva "za čimprejšnjo oblikovanje koalicije" za kaznovanje sirskega režima.

A ob tem je dejal, da "bi Francija lahko ukrepala sama". "Od predsednika je odvisno, če bo do glasovanja prišlo," je Ayrault še dejal o izredni parlamentarni seji in dodal, da v sredo ne bo glasovanja o vojaškem posredovanju, saj do takrat še verjetno ne bo oblikovana koalicija.