Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt dobil »novega faraona« - predsednik Mursi si je podelil široka pooblastila

Deli na:
Egipt dobil »novega faraona« - predsednik Mursi si je podelil široka pooblastila

Foto: Reuters

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je včeraj razglasil spremembe ustave, s katerimi je samemu sebi razširil pristojnosti. Takoj zatem je odstavil generalnega državnega tožilca, ki je bil na tem položaju še iz časa režima prejšnjega predsednika Hosnija Mubaraka, ter odredil ponovno sojenje vodilnim članom Mubarakovega režima. Kritike se že vrstijo.

"Predsednik lahko sprejme katerekoli odločitve ali ukrepe za zaščito revolucije," izhaja iz odloka, ki ga je na televiziji včeraj prebral Mursijev tiskovni predstavnik Jaser Ali. Kot je še povedal, "so ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot pojasnjuje ameriška tiskovna agencija AP, to velja za vse Mursijeve odločitve od 30. junija, ko je prevzel oblast v Egiptu, pa do sprejetja nove ustave. To pomeni, da predsednik ni več podvržen nobenemu nadzoru, piše AP in dodaja, da je imel Mursi že doslej zakonodajna pooblastila, saj je bil nekaj dni pred 30. junijem razpuščen spodnji dom parlamenta.

Mursi je poleg tega odločil, da ne more noben sodni organ razpustiti ustavodajne skupščine in zgornjega doma parlamenta, v katerih imajo večino islamisti in ki piše novo egiptovsko ustavo. Ustavodajni skupščini, ki bi morala osnutek nove ustave predstaviti decembra, je tudi dal dodatna dva meseca časa.

Sekularna opozicija je ustavodajno skupščino kritizirala, ker da ne predstavlja vseh segmentov egiptovske družbe. O ustavi bodo sicer na koncu na referendumu odločali egiptovski volivci.

Mursi je obenem odstavil generalnega državnega tožilca Abdela Meguida Mahmuda, kar je sicer poskušal že prejšnji mesec, pa mu ni uspelo. Za njegovega naslednika je imenoval Talata Ibrahima Abdulaha.


S tem je odprl novo fronto s pravosodjem, potem ko ga je oktobra razjezil z obljubo, da bo pred sodišče znova pripeljal predstavnike prejšnjega režima, ki so bili oproščeni obtožb v zvezi z nasiljem nad protestniki med lansko vstajo proti Mubaraku. Predsednik je sicer že odredil "nove preiskave in ponovitev sojenj" v omenjenih primerih, poroča AFP.

Na včerajšnjo potezo Mursija se je že odzval Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji prvi mož Mednarodne agencije za jedrsko energijo, sedaj vidna figura egiptovske opozicije Mohamed El Baradej. Deklaracijo, ki predsednika de facto postavlja nad pravosodje, je ostro kritiziral, Mursija pa označil kot "novega faraona".

"Mursi si je danes uzurpiral vso državno moč in samega sebe imenoval za novega faraona. Hud udarec revoluciji, ki bi lahko imel strašne posledice," je na svojem Twitter računu zapisal El Baradej.

Iz predsednikovega tabora sicer pojasnjujejo, da je včerajšnji korak namenjen "očiščenju državnih institucij" in "uničenju infrastrukture starega režima".

Še preden so predsednikovo deklaracijo prebrali na televiziji, se je po poročanju AFP pred poslopjem vrhovnega sodišča v središču Kaira zbralo več sto islamistov, Mursijevih privržencev, ki so zahtevali "očiščenje pravosodja", piše AFP.

Ap pa dodaja, da že nekaj dni v Kairu protestira nekaj tisoč privržencev sekularne opozicije, ki nasprotujejo politikam Mursija in njegove Muslimanske bratovščine.