pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZN: Zločini Severne Koreje primerljivi z nacističnimi

Deli na:
ZN: Zločini Severne Koreje primerljivi z nacističnimi

Foto: Reuters

Zločini severnokorejskega režima so primerljivi z brutalnimi zločini nacistov, nekdanjega apartheidskega režima Južnoafriške republike in kamboških Rdečih Kmerov, je danes povedal vodja preiskave ZN o kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji Michael Kirby.

"Naša dolžnost je sedaj, da naslovimo kršitve človekovih pravic in zločine proti človečnosti v Severni Koreji," je poudaril Kirby mesec dni po tem, ko so preiskovalci objavili okrog 400-stransko poročilo o okrutnih kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji. Te med drugim zajemajo iztrebljanje ljudi, suženjstvo in spolno nasilje.

"Narava, resnost in obseg teh nepredstavljivih grozodejstev, storjenih v Severni Koreji, nakazuje na totalitarno državo, ki v sodobnem svetu nima primere," je povedal Kirby.

Severna Koreja, ki ni želela sodelovati s preiskovalno komisijo, je poročilo kategorično zavrnila. Severnokorejski predstavnik pri ZN v Ženevi So Se Pyon je danes ugotovitve preiskave kritiziral kot "sramotne izmišljotine sovražnih sil".

A Kirby je opozoril, da je svet predolgo ignoriral dokaze. "Ni več izgovorov, ker sedaj vemo," je zatrdil in dodal, da mora mednarodna skupnost sedaj ukrepati.



Preiskavo so podprle EU, Japonska in ZDA, ki želijo, da se ugotovitve predložijo Varnostnemu svetu ZN. A stalna članica VS ZN Kitajska je danes že kritizirala poročilo preiskovalne komisije. Kitajski diplomat Chen Chuandong je danes pod vprašaj postavil kredibilnost poročila, kar povečuje verjetnost, da bo Peking na kakršnokoli resolucijo v VS ZN odgovoril z vetom.

"Zaradi nezmožnosti komisije, da bi pridobila podporo in sodelovanje preiskovane države, je nemogoče, da bi ta komisija svojo nalogo lahko opravila nepristransko, objektivno in učinkovito," je po poročanju britanskega BBC dejal kitajski diplomat.

Preiskovalni komisiji, ki jo je marca lani oblikoval Svet ZN za človekove pravice, namreč niso omogočili vstopa v Severno Koreji, zato je preiskavo opravila na podlagi intervjujev s 320 Severnokorejci, ki živijo v izgnanstvu v Južni Koreji in na Japonskem.

Kitajska vztraja, da bi bil potreben konstruktiven dialog z vlado v Pjongjangu za reševanje vprašanja človekovih pravic v Severni Koreji.