reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na indijsko-kitajski meji se vojaki pretepajo in kamenjajo, Trump bi jih pomiril

Deli na:
Na indijsko-kitajski meji se vojaki pretepajo in kamenjajo, Trump bi jih pomiril

Ameriški predsednik Donald Trump je že z mislimi v predvolilni bitki. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je pripravljen posredovati pri reševanju spora o meji med Kitajsko in Indijo. Trump je lani že ponudil podobno posredovanje pri reševanju spora med Indijo in Pakistanom okrog Kašmirja, vendar je Indija ponudbo zavrnila.

"Indijo in Kitajsko smo obvestili, da so ZDA pripravljene, voljne in sposobne posredovati ali arbitrirati v njihovem sporu o meji. Hvala!", je davi tvitnil Trump.

Gre predvsem za spor o himalajskem delu delu skupaj 3500 kilometrov dolge meje med državama, kjer se vojaki obeh držav medsebojno obtožujejo o kršitvah.

Indija trdi, da kitajska vojska onemogoča nadzor meje njenih enot, Kitajska pa trdi, da je spor posledica nezakonitega prehoda meje indijskih enot na kitajsko stran. Vojaki obeh držav so se pred dvema tednoma na meji celo zapletli v pretep s pestmi in se obmetavali s kamenjem.

Zadnji prepir se je začel po začetku gradnje cest in letališč na indijski strani meje, ki tekmuje s podobnimi dejavnostmi na kitajski strani meje. Obe državi krepita vojaško prisotnost na meji in se pripravljata na merjenje moči.

Trump je lani poleti na srečanju s pakistanskim premierjem Imranom Khanom dejal, da ga je indijski premier Narendra Modi zaprosil za posredovanje okrog Kašmirja, kar je Modi kasneje zavrnil. Indija vztrajno zavrača vsako zunanje posredovanje v sporu s Pakistanom glede Kašmirja, ki je razdeljen med obe državi.