Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump o Afganistanu: V nekaj dneh bi lahko končal konflikt, a nočem ubiti deset milijonov ljudi

Deli na:
Trump o Afganistanu: V nekaj dneh bi lahko končal konflikt, a nočem ubiti deset milijonov ljudi

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je na ponedeljkovem srečanju s pakistanskim premierjem Imranom Kanom v Beli hiši dejal, da ga je indijski premier Narendra Modi prosil za posredovanje v sporu med Indijo in Pakistanom glede Kašmirja. Indija je to nemudoma zanikala. Kan je posredovanje podprl.

"Le najmočnejša država pod vodstvom Donalda Trumpa lahko pripelje obe državi skupaj. Če bi lahko posredoval in rešil to vprašanje, bi imel na svoji strani molitve več kot milijarde ljudi," je ob tem izjavil pakistanski premier. Trump se ima za dobrega pogajalca in se je doslej večkrat ponujal za posrednika v različnih krizah po svetu.

Svoje posredniške usluge je Trump tako ponujal v petek Japonski in Južni Koreji, ki sta še vedno v sporu zaradi zločinov japonske cesarske vojske nad prebivalstvom Koreje med drugo svetovno vojno. Leta 2017 se je ponujal za posrednika v sporih med Kitajsko, Vietnamom in drugimi državami glede Južnokitajskega morja.

Trump si tudi želi rešiti bližnjevzhodni mirovni proces med Izraelci in Palestinci. Zadevo je zaupal zetu Jaredu Kushnerju, ki je pripravil načrt. Slednjega pozdravlja le Izrael, vsi drugi mu napovedujejo neuspeh.

Trump je po Kanovi izjavi dejal, da je pred dvema tednoma govoril z Modijem, ki ga je vprašal, ali bi želel biti posrednik ali celo razsodnik v sporu glede Kašmirja. Predsednik ZDA naj bi indijskemu voditelju izrazil popolno presenečenje nad dejstvom, da spor traja vse od leta 1947, ko sta se obe državi osamosvojili od britanskega imperija.

"Bil sem presenečen, ko mi je povedal kako dolgo to traja, in mislim, da želijo rešiti konflikt. Jaz lahko pomagam in rad bi bil posrednik. Trenutno so vsepovsod le bombe. Pravijo, da kamorkoli greš, naletiš na bombe. Je grozno. Če lahko kaj pomagam, mi le povejte," je dejal Trump.

Tiskovni predstavnik indijskega ministrstva za zunanje zadeve Raveesh Kumar je v New Delhiju v odzivu skoraj nemudoma dejal, da s strani indijskega premierja ni bilo nobene take prošnje ameriškemu predsedniku, in zagotovil, da je bilo stališče Indije vedno dosledno, to je, da se odprta vprašanja med državama rešijo dvostransko.

"Čisto iskreno menim, da Trump nima niti najmanjšega pojma, o čem govori. Ali ga niso seznanili z zadevo ali ni razumel, kaj mu Modi govori," je po poročanju tiskovne agencije AFP menil indijski opozicijski politik Shashi Tharoor, nekoč tudi visok funkcionar ZN.



Trumpove izjave so zanetile buren odziv tudi v indijskem parlamentu. Poslanci so danes protestirali in vedno znova zahtevali, naj Modi pojasni situacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar jim je zagotovil, da Modi nikoli ni prosil Trumpa za posredovanje in ponovil, da se odprta vprašanja rešuje dvostransko.

Stališče ZDA je sicer bilo doslej vztrajno enako indijskemu, to je, da je Kašmir dvostransko vprašanje obeh držav z jedrskim orožjem.

Trump in Kan sta sicer največ govorila o Afganistanu. Predsednik ZDA je pakistanskega premierja prosil za posredovanje v Afganistanu oziroma za pritisk na talibane, da se prenehajo vojskovati in sprejmejo mir. Ob tem je razložil, da bi sam lahko konflikt končal v nekaj dneh, vendar si tega ne želi, ker bi moral pobiti milijone ljudi in Afganistan zbrisati z obličja Zemlje.

V Afganistanu so Trumpove izjave naletele na razburjenje in ogorčenje. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je tako od ZDA že zahteval pojasnila glede Trumpovih izjav o Afganistanu, vključno s tisto, da bi lahko z lahkoto končal vojno, a "ne želi ubiti deset milijonov ljudi". Kabul naj bi pojasnila zahteval "prek diplomatskih sredstev in kanalov", je še napovedal Gani.

V Afganistanu že dlje časa obstaja strah pred nepremišljenim umikom vojske ZDA iz dežele pod Hindukušem ter ali to pomeni, da bi talibani ponovno prevzeli oblast in sprožili novo državljansko vojno.

Talibanom je sicer po več kot teden dni trajajočih bojih na severu države v noči na danes uspelo zavzeti nov okraj v provinci Badahšan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.