duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Ljubezen po domače: Tanja medijske pozornosti ne ...

Svet

Trump je Turkom naprej omogočil napad na Kurde, zdaj pa se ponuja za posrednika med njimi

Deli na:
Trump je Turkom naprej omogočil napad na Kurde, zdaj pa se ponuja za posrednika med njimi

Trump je tvital o državljanski vojni in kongresnika obtožil izdaje. - Foto: Profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek tvital, da bi lahko ZDA posredovale v sporu med Turčijo in Kurdi. Nekateri državni uradniki pa so medijem anonimno potrdili, da je naročil diplomatom ZDA, naj posredujejo med obema stranema za prekinitev sovražnosti.

Te sovražnosti ne bi bilo, če Trump v nedeljskem telefonskem pogovoru ne bi popustil pod pritiskom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in umaknil ameriških vojakov s predvidene poti turške ofenzive proti ameriškim zaveznikom Kurdom, ki so se več let uspešno borili proti teroristom Islamske države (IS).

Trumpova izdaja Kurdov je naletela na splošne obsodbe v Washingtonu, kritizirajo pa ga tudi krščanski voditelji, ki so ga doslej odločno podpirali kljub vsem moralnim pomanjkljivostim.

Turčija je medtem v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obnovila letalske napade in topniško obstreljevanje kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, kjer je bil zadnje mesece mir, sedaj pa se ponavlja podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem.

Turki naj bi osvojili 11 vasi, glavni boji pa potekajo okrog mesta Tal Abjad. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice je doslej umrlo deset civilistov in 29 kurdskih borcev.Varnostni svet ZN na izrednem zasedanju v četrtek ni bil sposoben sprejeti soglasne izjave. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja, peterica evropskih držav - Francija, Velika Britanija, Nemčija, Belgija in Poljska - pa je v New Yorku zahtevala konec turške ofenzive.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je po poročanju AFP pozval tudi k nujnemu sklicu držav koalicije proti IS.

Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) je v četrtek ocenil, da je turška ofenziva doslej z domov pregnala že najmanj 70.000 ljudi.

Erdogan pravi, da je ofenziva namenjena vzpostavitvi varnega območja, kamor želi naseliti 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so zdaj v Turčiji. Evropskim kritikom je zagrozil, da jih lahko sicer pošlje tudi v Evropo.

loading...
Loading...