bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

Na Danskem sodijo domnevnim islamistom, maščevalcem za Mohamedove karikature

Deli na:

V danski prestolnici Koebenhavn se je včeraj začel sodni proces proti štirim domnevnim islamistom, ki naj bi načrtovali atentat na uredništvo časopisa Jyllands-Posten. Načrtovani atentat naj bi bil povezan s karikaturami preroka Mohameda, ki jih je časopis objavil leta 2005, je ob začetku procesa dejal državni tožilec Henrik Plaehn.

Karikature, na katerih je bil islamski prerok Mohamed med drugim prikazan z bombo v turbanu, so sprožile silovite odzive in kritike v islamskih državah.

Štirje osumljenci, ki sta jih decembra 2010 v skupni akciji aretirali švedska in danska policija, obtožbe zavračajo in se izrekajo za nedolžne.

Po takratnih navedbah vodje danske tajne službe Jakoba Scharfa je želela skupina atentat na uredništvo izvesti pred novim letom, in sicer so moški načrtovali, da bodo z brzostrelkami vdrli v redakcijo časopisa.

Pri aretaciji treh izmed štirih osumljencev decembra 2010 je policija v stanovanju v Koebenhavnu našla orožje, strelivo in 20.000 ameriških dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.