severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Svet

Na Danskem sodijo domnevnim islamistom, maščevalcem za Mohamedove karikature

Deli na:

V danski prestolnici Koebenhavn se je včeraj začel sodni proces proti štirim domnevnim islamistom, ki naj bi načrtovali atentat na uredništvo časopisa Jyllands-Posten. Načrtovani atentat naj bi bil povezan s karikaturami preroka Mohameda, ki jih je časopis objavil leta 2005, je ob začetku procesa dejal državni tožilec Henrik Plaehn.

Karikature, na katerih je bil islamski prerok Mohamed med drugim prikazan z bombo v turbanu, so sprožile silovite odzive in kritike v islamskih državah.

Štirje osumljenci, ki sta jih decembra 2010 v skupni akciji aretirali švedska in danska policija, obtožbe zavračajo in se izrekajo za nedolžne.

Po takratnih navedbah vodje danske tajne službe Jakoba Scharfa je želela skupina atentat na uredništvo izvesti pred novim letom, in sicer so moški načrtovali, da bodo z brzostrelkami vdrli v redakcijo časopisa.

Pri aretaciji treh izmed štirih osumljencev decembra 2010 je policija v stanovanju v Koebenhavnu našla orožje, strelivo in 20.000 ameriških dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.