Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Španiji prijeli Đinđićeve atentatorje

Deli na:
V Španiji prijeli Đinđićeve atentatorje

Foto: Reuters

Španska policija je v Valencii prijela kriminalno skupino Srbov, ki naj bi bila vpletena v atentat na srbskega premiera Zorana Đinđića leta 2003. Gre za pripadnike zloglasnega zemunskega klana. Srbija je že napovedala, da bo zahtevala njihovo izločitev, srbski predsednik Boris Tadić pa je aretacije označil za pozitivno novico.

Španska policija je danes Srbiji potrdila, da so prijeli Luko Bojovića, Vladimirja Milisavljevića, znanega tudi pod imenom Budala, Sinišo Petrića, znanega kot Zenica in Vladimirja Mijanovića, znanega kot Zuba, navaja danes srbski dnevnik Blic. Četverico so prijeli v Valencii in jim odredili pripor.

Milisavljević je bil na begu vse od atentata na Đinđića marca 2003, a je bil v odsotnosti zaradi sodelovanja v zemunskem klanu in zločinov, povezanih z dejanji tega klana, v odsotnosti obsojen na 40 let zapora. Zaradi sodelovanja v atentatu na Đinđića pa je bil prav tako v odsotnosti obsojen na 35 let zapora, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.
 
Poleg tega na posebnem srbskem sodišču trenutno proti Milisavljeviću in Bojoviću poteka tudi proces zaradi poskusa uboja Andrije Draškovića in Zorana Nedovića ter še treh umorov. Sodijo jima v odsotnosti in skupaj s Sretkom Kalinićem in Milošem Simovićem, prav tako nekdanjima članoma zemunskega klana, ki sta bila vpletena v umor Đinđića. Kalinić pa je med drugim obtožen tudi umora hrvaškega novinarja Iva Pukanića.
 
To sojenje se bo sicer moralo zaradi spremembe sodnega senata začeti znova. Obravnava je napovedana za 6. marec in se bo začela, ne glede na to, ali bosta obtožena že v Srbiji ali ne, je za Tanjug povedala tiskovna predstavnica sodišča v Beogradu Maja Kovačević.
 
Poleg tega bo Milisavljević lahko zahteval novo sojenje tudi glede sodelovanju pri atentatu na Đinđića in glede sodelovanja v zemunskem klanu, ker so mu sodili v odsotnosti, še navaja Tanjug.
 
V poskus umora omenjenih Andrije Draškovića in Zorana Nedovića naj bi bil vpleten tudi Bojović, ki je po aretaciji Kalinića in Simovića leta 2010 pobegnil iz Srbije. Po navedbah Kalinića naj bi bil Bojović glavni organizator številnih ubojev in likvidacij, ki jih je izvajal zemunski klan.
 
Bojović naj bi bil tudi glavni voditelj ostankov zemunskega klana, potem ko sta bila leta 2003 ubita voditelja klana Dušan Spasojević in Mile Luković, Milorad Ulemek Legija pa je bil prijet.
 
Leta 2007 je policija Bojovića sicer prijela zaradi suma, da pomaga pobeglim članom zemunskega klana, a so ga obtožili le zaradi nezakonite posesti orožja, zaradi česar je bil leta 2009 obsojen na 15 mesecev zapora. Ko so ga izpustili iz zapora, da bi konec procesa lahko počakal na prostosti, se je za njim izgubila vsaka sled.
 
Bojović naj bi zdaj prevzel vodenje kriminalnega klana v Španiji, trojica, ki je bila prijeta ob njem v Valencii, pa naj bi z njim sodelovala še iz Srbije. Petrić naj bi bil tudi "glavni eksekutor" Bojovićevega klana, še navaja Tanjug.
 
Aretacije v Španiji je srbski predsednik Tadić že označil za dobro vest in ocenil, da je Srbija s tem naredila nov korak v boju proti organiziranemu kriminalu. "Srbija je danes zelo blizu temu, da organiziranemu kriminalu zada udarec, od katerega se ne bo mogel pobrati nekaj desetletij," je dejal.
 
"V 90. letih je bila naša družba - kot vse družbe v regiji - kriminalizirana. Kriminal je bil v vseh porah naše družbe. Bil je v gospodarstvu, kmetijstvu, medijih, energetiki, zdravstvu in celo v izobraževanju in politiki. Od tedaj smo krenili v vojno proti organiziranemu kriminalu," je dejal.
 
Tudi notranji minister Ivica Dačić je izrazil zadovoljstvo nad aretacijami v Španiji. "Ponosen sem, ker so bili še v času mojega mandata prijeti praktično vsi člani zemunskega klana," je dejal.