Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mugabe političnim nasprotnikom: Obesite se

Deli na:
Mugabe političnim nasprotnikom: Obesite se

Foto: Reuters

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes političnim nasprotnikom, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo zmago na nedavnih predsedniških volitvah, sporočil, naj se gredo obesit. Njegov tekmec na volitvah Morgan Tsvangirai je na sodišče vložil pritožbo na izid volitev.

"Tisti, ki jih je prizadel poraz, naj se gredo obesit, če jim paše," je 89-letni dolgoletni predsednik izjavil na zborovanju v spomin na junake osvobodilnih vojn. "Nikoli se ne bomo odrekli svoji zmagi," je dodal. Zatrdil je tudi, da so volivci jasno izrazili svoje mnenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mugabe, ki je na oblasti 33 let, je na predsedniških volitvah 31. julija uradno prejel 61 odstotkov glasov, Tsvangirai pa 34 odstotkov.

Tsvangiraijevi odvetniki so v petek vložili na ustavno sodišče vložili peticijo, s katero oporekajo izidu volitev.

"Vse, kar vidim, je narod, ki žaluje ob predrznosti tistih nekaj, ki so ukradli tako veliko," je izjavil Tsvangirai. Toda "tatovi so pustili toliko dokazov na kraju zločina, ki smo jih razkrili v peticiji, vloženi minuli teden".

Z volitvami se je končala majava koalicijska vlada med Mugabejem in Tsvangiraijem, s katero sta se izognila poglobitvi konflikta po volitvah leta 2008.

Lokalni opazovalci so opozorili na številne nepravilnosti med volitvami, zahodne države pa so izrazile dvom v njihovo kredibilnost. Afriška unija in Južnoafriška razvoja skupnost sta bili po drugi strani manj kritični.