Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi potrdil: Ne bom šel za premiera

Deli na:
Berlusconi potrdil: Ne bom šel za premiera

Foto: Reuters

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj potrdil, da se na parlamentarnih volitvah spomladi prihodnje leto ne bo potegoval za položaj premiera. Kot je povedal, bodo ime kandidata za premiera v njegovem Ljudstvu svobode izbirali na strankarskih volitvah. Te bodo potekale 16. decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je v izjavi za javnost pred decembrskimi strankarskimi volitvami zapisal 76-letni Berlusconi, "človek iz ljubezni do Italije dela blazne in modre stvari". Pred 18 leti je vstopil v politično areno, kar je bila "blaznost, ki pa ni daleč od modrosti", sedaj pa se iz enakih razlogov umika korak nazaj.

Svoje kandidature za položaj premiera tako ne bo vložil, je zapisal, ostaja pa "ob strani mlajšim ljudem, ki želijo igrati in zabijati gole". Kot je še dodal, ima "še vedno dobre mišice in nekaj malega glave na ramenih". "Dajal bom nasvete in dal na razpolago svoje izkušnje," je v izjavi, objavljeni na spletni strani Ljudstva svobode, še zapisal bivši premier.

Berlusconi - bivši premier, medijski magnat in med drugim lastnik nogometnega kluba AC Milan - je vlado v Rimu vodil do novembra lani, ko je krmilo tehnične vlade prevzel Mario Monti.



Po njegovem umiku iz politike Ljudstvo svobode pretresajo notranji spopadi, korupcijski škandali in vrsta porazov na lokalnih volitvah. A tudi Berlusconijeva dediščina je polna različnih afer, od spolnih do korupcijskih.

Svojega kandidata za premiera bo na strankarskih volitvah izbirala tudi glavna rivalka Ljudstva svobode, Demokratska stranka (PD), druga najmočnejša posamična stranka v italijanskem parlamentu, ob tem dodaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Na glasovanju 25. novembra bodo lahko sodelovali vsi državljani, ne le člani PD, največ možnosti za zmago pa naj bi imel vodja PD Pierluigi Bersani. Najnevarnejši protikandidat mu bo 37-letni župan Firenc Matteo Renzi, še piše APA.