favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morilski »Joker« Holmes prvič pred sodnikom

Deli na:
Morilski »Joker« Holmes prvič pred sodnikom

Foto: Reuters

Jamesa Holmesa, ki je v petek v kinodvorani kraja Aurora pri Denverju v Koloradu pobil 12 ljudi 58 pa ranil, so včeraj prvič privedli pred sodišče v kraju Centennial, kjer je od petka zaprt v samici. 24-letni Holmes doslej še ni razkril motiva pokola. Okrožna tožilka Carol Chambers je formalno obtožnico napovedala za prihodnji ponedeljek.

Ameriški mediji, ki so prisostvovali postopku pred sodnikom Williamom Sylvestrom poročajo, da je bil Holmes ves čas tiho in je večinoma gledal v tla, ko ga je sodnik seznanil z njegovimi pravicami. Preiskovalci so pred postopkom pred sodiščem poročali, da Holmes, ki ga zagovarja javni odvetnik, doslej ni sodeloval z njimi in lahko traja precej časa, preden bodo izvedeli zakaj je pobijal.

Oborožen z polavtomatsko puško, ki se je zataknila, ter šibrovko, dvema pištolama in dimnimi bombami, je Holmes v petek med premiero filma o Batmanu Vzpon Viteza teme v Aurori nekaj časa sejal smrt, nato pa pobegnil.

Aretirali so ga brez upiranja na parkirišču pred kinodvorano. Holmes si je lase pobarval v svetlo oranžno barvo, s čimer naj bi predstavljal Jokerja, negativnega junaka iz Batmanove zgodbe.

Policija je med preiskavo njegovega miniranega stanovanja v Aurori našla tudi Batmanovo masko. Najprej je moral FBI odstraniti številne eksplozivne naprave, ki jih je Holmes nastavil po stanovanju, vendar je med aretacijo policiste na to opozoril.

Chambersova je dejala, da bodo skoraj zagotovo zahtevali smrtno kazen, vendar se želijo o tem najprej pogovoriti z družinami pobitih. Tožilstvo ima 72 ur časa za vložitev formalne obtožnice po prvem zaslišanju. Uradno bo prvič objavljena na sodišču prihodnji ponedeljek.

Na novinarski konferenci po zaslišanju je Chambersova dejala, da se ji o smrtni kazni ni potrebno odločiti še nekaj mesecev. Za preiskavo je dejala, da še vedno poteka in je zaprosila vse, ki imajo informacije o Holmesu ali napadu, naj jih posredujejo tožilstvu.

Je pa zavrnila možnost vložitve obtožnice o terorizmu in dejala, da se bo sodni proces začel morda šele čez leto dni.

Prizorišče pokola je v nedeljo obiskal predsednik ZDA Barack Obama, ki se je osredotočil na zgodbe poguma žrtev, nastalo je že prvo začasno spominsko obeležje z 12 križi, po ZDA so v cerkvah molili za žrtve, Obama in republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney pa sta do danes prekinila predsedniški kampanji. Poteka tudi javna razprava o razširjenosti orožja v ZDA, ki pa najverjetneje ne bo prinesla posledic.