nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Skupina Gadi Njena.si

Slovenska glasbenika osvojila Triglav

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samsung mora Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev

Deli na:
Samsung mora Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Devetčlanska porota je v petek v kalifornijskem San Joseju, po le treh dnevih zasedanja v obojestranski tožbi zaradi kraje intelektualne lastnine med korejskim Samsungom in ameriškim Applom, odločila v prid slednjega. Samsungu je naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.

Južnokorejski tehnološki velikan je že napovedal, da se bo na razsodbo pritožil. Ob tem je sporočil tudi, da so z razsodbo največ izgubili potrošniki. "Vodila bo k manj izbire, manj inovacijam in potencialno tudi k višjim cenam," so danes zapisali v Samsungu.

Ocenili so še, da je Apple zmanipuliral patentni sistem. Da lahko neko podjetje dobi monopol nad pravokotno obliko z zaobljenimi vogali je po njihovem mnenju "obžalovanja vredno".

Tožbo je najprej vložil Apple in sicer aprila 2011, nakar je Samsung odgovoril s protitožbo. Državna sodnica v San Joseju Lucy Koh je zaman skušala prepričati obe podjetji, naj se poravnata izven sodišča. Sedaj bo morala odločiti še o zahtevi Appla, da Samsung ustavi prodajo določenih izdelkov na ameriškem trgu.

Ameriški Apple je imel prednost domačega terena, saj je eden od največjih delodajalcev v območju mesta San Jose oziroma v Silicijevi dolini, od koder je prišlo tudi devet članov porote. Sodnica Kohova mu je prisodila tudi dve predsodni zmagi z začasno prepovedjo prodaje Samsungovega tabličnega računalnika galaxy tab 10.1 in pametnega telefona galaxy nexus.


Apple je uspel prepričati poroto, da so izdelki Samsunga iz Južne Koreje le kopija njihovih iphonov in tabličnih računalnikov ipad. Odvetniki ameriškega podjetja so na sodišču predstavili tudi nekaj Samsungovih notranjih dokumentov, ki so dokazovali namerno kopiranje izdelkov od Appla. Porota je zavrnila vse tožbene zahtevke Samsunga, ki je med drugim trdil, da je Apple v resnici kopiral od drugih podjetij, kot je Sony.

Začelo se je že s pokojnim ustanoviteljem Appla Stevom Jobsom, ki je pred smrtjo obljubljal, da bo porabil vse premoženje, da dokaže, da Samsung in ostala tehnološka podjetja kradejo. Apple je od Samsunga zahteval 2,5 milijarde dolarjev odškodnine, Samsung pa 399 milijonov dolarjev.

Apple in Samsung se tožarita tudi v drugih državah sveta. Med drugim v Južni Koreji, kjer je sodišče prav tako v petek sprejelo "salomonsko" odločitev. Apple naj bi kršil dva patenta od Samsunga, ta pa enega od Appla. Obe podjetji sta dobili tudi majhni odškodnini in prepoved prodaje izdelkov, ki kršijo patent v Južni Koreji.

Apple mora plačati 35.000 dolarjev odškodnine, Samsung pa 22.000 dolarjev. Apple v Južni Koreji ne sme prodajati iPhone 4 in iPad 2, Samsung pa ne svojih pametnih telefonov Galaxy S, Galaxy SII in Galaxy Nexus, kakor tudi tabličnih računalnikov Galaxy Tab in Galaxy 10.1. Samsung sicer sodbo šteje za zmago, ker je sodišče zavrnilo obtožbo o kopiranju iphonov.

Podjetji sta vložili tožbe tudi v Nemčiji, na Japonskem, v Italiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Franciji in Avstraliji. Samsung in Apple se borita za levji delež 219 milijard dolarjev na leto vrednega svetovnega trga pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Tožarjenje na koncu ne bo slabo le za poraženca ampak za potrošnike, ki lahko ostanejo brez izbire.