900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Monti napovedal oblikovanje koalicije za volitve

Deli na:
Monti napovedal oblikovanje koalicije za volitve

Foto: Reuters

Zdaj že bivši predsednik italijanske tehnične vlade Mario Monti je včeraj napovedal, da bo sodeloval pri oblikovanju sredinske koalicije pred volitvami konec februarja. Za senat bodo imeli eno listo, za poslansko zbornico pa dve. Monti pričakuje, da bo on tisti, ki bo vodil to koalicijo.

Monti je omenjeno sporočil po približno štirih urah pogovorov s sredinskimi politiki, poslovneži in drugimi podporniki, ki pričakujejo, da bo odigral svojo vlogo na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji 24. in 25. februarja v Italiji.

Po "popoldnevu intenzivnega dela" je na novinarski konferenci v senatu sporočil, da so se dogovorili za oblikovanje koalicije, na čelu katere naj bi bil on, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V koaliciji bodo sodelovali sredinski politiki, poslovneži in provatikanske sile, ki mislijo podobno, je povedal Monti. Gre za osebnosti tako iz politike kot iz civilne družbe, je povedal. Izrazil je upanje, da jim bo uspelo vrniti etiko v italijansko politiko, hkrati pa obuditi željo za nadaljevanjem gospodarskih reform za izhod iz krize.



Monti sam sicer na volitvah ne more kandidirati, ker je že dosmrtni senator in torej že je član parlamenta. Je pa zadnje čase močno razburjal politično sceno z ugibanji, na katero stran se bo postavil.

Kot uspešen vodja tehnične vlade bi sredinski koaliciji na volitvah lahko prinesel tudi okoli 10 dodatnih odstotkov, napovedujejo javnomnenjske raziskave. Zmaga se sicer obeta levosredinski Demokratski stranki.

Monti je bil na čelu italijanske tehnične vlade 13 mesecev. Italijo je od Silvia Berlusconija prevzel v katastrofalnem stanju, v času hudih pritiskov finančnih trgov na državne finance in praktično tik pred bankrotom. V letu dni mu je uspelo to preprečiti in povrniti zaupanje vlagateljev ter sprejeti številne varčevalne ukrepe in ukrepe za oživitev gospodarstva. Natanko pred tednom dni je odstopil, potem ko mu Berlusconijevo Ljudstvo svobode odpovedalo podporo v senatu.