vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Monti tolaži Italijane - kljub recesiji konec zatiskanja pasu

Deli na:
Monti tolaži Italijane - kljub recesiji konec zatiskanja pasu

Foto: Reuters

Italija kljub morebitni dolgotrajnejši recesiji ne bo potrebovala dodatnega zatiskanja pasu, je na današnjem srečanju z italijanskim finančnim sektorjem zagotovil predsednik vlade Mario Monti. Vse potrebne varovalke so bile, tako Monti, že sprejete z decembrskim varčevalnim paketom.

Zdaj so, tako Monti, na vrsti poenostavitve davčnega sistema, o katerih bo vlada razpravljala v petek, koristi pa bodo imeli pošteni davkoplačevalci, poročajo italijanski mediji.

Cilj države je z dodatnimi prihodki iz boja proti utaji davkov izboljšati davčni položaj socialno najšibkejših. Po ugibanjih italijanskih medijev naj bi tako vlada najnižjo dohodninsko stopnjo znižala s 23 na 20 odstotkov.

Italijanski premier je napovedal, da bo z marcem vlada zagotovo sprejela tudi reformo trga dela, četudi s socialnimi partnerji ne bodo dosegli dogovora. V zraku je predvsem odprava nekaterih pravil glede odpuščanja zaposlenih, ki jih sindikati ne želijo spreminjati.

Monti je zbranim finančnikom razkril, da bo skupina sedmih ali osmih evropskih držav - med njimi naj ne bi bilo Francije in Nemčije - Evropski komisiji in predsedniku Evropskega sveta poslala pismo s pozivom k sprejetju konkretnih ukrepov za gospodarsko rast v uniji.


Hkrati je poudaril, da bi morala biti "igra" v EU razširjena na več igralcev in ne biti zgolj v rokah Nemčije in Francije, še poročajo italijanski mediji. Italija je bila že pod prejšnjo vlado Silvia Berlusconija večkrat kritična do ozkega reševanja evrske dolžniške krize na osi Nemčija-Francija.

Po napovedih italijanske centralne banke bo država letos zabeležila 1,5-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), postopno okrevanje pa je pričakovati šele v drugi polovici leta, so nedavno sporočili iz centralne banke.

Vlada na drugi strani po zadnjih napovedih pričakuje okoli 0,4-odstotno recesijo. Varčevalni paketi, s katerimi želi Italija do leta 2013 izravnati proračun, bodo odpihnili okoli 0,5 odstotne točke rasti.

Državni statistični urad Istat je danes sicer sporočil, da so se naročila v industriji decembra v primerjavi z mesecem prej zvišala za 5,5 odstotka, potem ko se mesec prej upadla za 0,1 odstotka. Na letni ravni so naročila upadla za 4,3 odstotka.

Še posebej izrazito, za 25,6 odstotka, so na letni ravni upadla naročila v prometnem sektorju, ki vključuje tudi avtomobilsko industrijo. Naročila v strojegradnji so nasprotno zabeležila 15,2-odstotno letno rast, še poroča Istat.

Loading...