Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Monti predstavil svojo sredinsko volilno koalicijo

Deli na:
Monti predstavil svojo sredinsko volilno koalicijo

Foto: Reuters

Zdaj že bivši predsednik italijanske tehnične vlade Mario Monti je včeraj v Rimu predstavil volilno koalicijo, sestavljeno iz sredinskih strank, ki naj bi po februarskih volitvah podprle njegovo morebitno novo vlado. Koalicija nosi ime "Z Montijem za Italijo". Borila se bo za glasove zmernih volivcev, in sicer z Montijevim programom reform.

Kot je na kratki novinarski konferenci povedal Monti, se bo njegova koalicije za sedeže v senatu potegovala z eno volilno listo, za tiste v poslanski zbornici pa s tremi.

Eno bodo sestavljale le osebnosti iz civilne družbe, brez parlamentarcev, pod sloganom "Državljanska izbira, z Montijem za Italijo", drugo nekdanji krščanski demokrati iz Sredinske unije (DC), tretjo pa gibanje Prihodnost in svoboda (FLI) predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija.

Monti je poudaril, da bodo kriteriji za izbiro kandidatov strožji od tistih, ki jih določa trenutna zakonodaja. Kot ob tem navaja francoska tiskovna agencija AFP, v sedanjem sklicu parlamenta v Rimu sedi več že obsojenih poslancev, med njimi bivši premier Silvio Berlusconi.

Poslanske klopi je pretreslo več korupcijskih škandalov, zaupanje volivcev v parlamentarce pa so spodkopali tudi njihovo prekomerno trošenje in visoki prihodki. Monti pa želi volivcem dati na voljo novo politično ponudbo, ki bo po njegovih besedah prispevala k boljši politiki in omogočila spravo državljanov z javnimi zadevami.



Monti je včeraj še izrazil zadovoljstvo nad navdušujočo podporo, ki so mu jo izkazale osebnosti, kot so nekdanji Berlusconijev zaveznik Fini, vodja UDC Pier Ferdinando Caisini, minister njegove vlade in predsednik vplivne katoliške skupnosti Sant'Egidio Andrea Riccardi ter predsednik Ferrarija Luca Cordero de Montezemolo.

Tehnokrat Monti, ki je vajeti vlade prevzel novembra 2011, ko je bila Italija sredi globoke finančne krize, je konec leta obelodanil, da je pripravljen ostati na čelu države in se polno angažirati v kampanji pred za 24. in 25. februar predvidenimi volitvami.

Sam se sicer za poslanski stolček ne bo potegoval, saj je že dosmrtni senator, že pred božičem pa je predstavil obsežen reformni program.

Glede na izide včeraj objavljene javnomnenjske raziskave bi se njegova koalicija na volitvah uvrstila na četrto mesto za levosredinskimi demokrati (PD) in Berlusconijevim Ljudstvom svobode (PDL) ter gibanjem Pet zvezd komika Beppeja Grilla.