stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Monti morda še ne bo odstopil tako kmalu

Deli na:
Monti morda še ne bo odstopil tako kmalu

Foto: Reuters

Italijanski premier Mario Monti morda ne bo odstopil do konca tedna, kot se je sprva pričakovalo. Monti je napovedoval, da bo odstopil takoj po sprejetju zakona o proračunu za leto 2013. A stranka Ljudstvo svobode je včeraj zaprosila za več časa za sklepno glasovanje o tem zakonu, ki je bilo sicer predvideno za četrtek.

Če bi parlament o proračunu glasoval v četrtek, bi Monti odstopil v petek, navaja nemška tiskovna agencija dpa. A vodja poslanske skupine Ljudstva svobode v poslanski zbornici Fabrizio Cicchitto je včeraj sporočil, da za preučitev zakona potrebujejo več časa, saj so ga poslanci v postopku sprejemanja občutno dopolnili.

"Seveda bomo glasovali za zakon, a vzeli si bomo čas, ki ga potrebujemo, nismo zavezani glasovati na točno določen datum," je dodal poslanec Ljudstva svobode, stranke bivšega premiera Silvia Berlusconija.

Volitve v Italiji pričakujejo februarja, pri čemer kot najverjetnejša datuma omenjajo 17. ali 24. februar. Za to pa mora Montijeva vlada odstopiti še pred koncem leta, enako pa velja za razpustitev parlamenta.



Kot pa je včeraj povedal Cicchitto, se to ne bo zgodilo, dokler parlament ne bo sprejel drugega zakona, ki se nanaša na volilno zakonodajo. Tega je vlada sprejela maja. Kot navaja dpa, lahko sicer poslanci ta zakon sprejmejo tudi po razpustitvi parlamenta.

Politični opazovalci si niso povsem na jasnem, kaj stoji za zadnjo odločitvijo Ljudstva svobode. Njegov vodja Berlusconi je doslej podajal nasprotujoče si signale glede Montija, ki ga je najprej okrivil za uvajanje rigoroznih varčevalnih ukrepov, nato pa mu je ponujal vodenje konservativnega tabora v Italija.

Po napovedi lastne kandidature za premierski stolček v začetku meseca pa je Berlusconi nato sporočil, da se bo umaknil, če bo kandidiral Monti. Slednji je za petek sklical novinarsko konferenco ob koncu leta, na kateri naj bi po pričakovanjih razjasnil načrte glede svoje politične prihodnosti. A če na ta dan ne bo odstopil, bi se vse skupaj lahko še spremenilo.