stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Lukšič je odstopil, na čelu SD ga bo nasledil Dejan Židan

Deli na:
Igor Lukšič je odstopil, na čelu SD ga bo nasledil Dejan Židan

Foto: Bobo

Po porazu na evropskih parlamentarnih volitvah je z mesta predsednika SD odstopil Igor Lukšič. Nasledil ga bo Dejan Židan.

Igor Lukšič je dan po slabem rezultatu SD na evropskih volitvah sporočil, da odstopa z mesta predsednika SD. Kot je pojasnil, bo volilni kongres stranka imela čim prej po državnozborskih volitvah, dotlej pa jo bo vodil Dejan Židan. o Židanovem mnenju bo SD na državnozborskih volitvah uspešna in bo znala igrati vlogo povezovalca.

SD je na nedeljskih volitvah dobila en mandat v Evropskem parlamentu, kar je en manj, kot ga je imela v iztekajočem se mandatu. Dosedanja poslanka Tanja Fajon je s preferenčnimi glasovi premagala nosilca liste Lukšiča.

Zaradi slabih izidov se je danes sestal kolegij predsednika SD. "Po volitvah, ki so prinesle slab rezultat za SD, sem se po posvetu doma in po posvetu s člani kolegija predsednika stranke odločil, da kolegiju ponudim odstop. Kolegij je po razpravi ugotovil, da je to dobra rešitev," je v izjavi novinarjem pojasnil Lukšič.

Kolegij pa se je strinjal tudi z njegovim predlogom, da bo SD začasno do kongresa vodil Židan, je še povedal. O tem bo odločalo še predsedstvo stranke, ki bo v sredo.

Stranka je po Lukšičevem mnenju v dobri kondiciji, da nadaljuje priprave na državnozborske volitve. Židan ima vso podporo kolegija in po Lukšičevem prepričanju tudi stranke ter javnosti. Tako bo stranka šla na polno na državnozborske volitve in zatem na kongres, na katerem bo odločitev dokončna, je pojasnil Lukšič.

Židan je sicer še v nedeljo ponovil, da nima ambicij po vodenju stranke. Danes je povedal, da je bilo soglasje k vodenju SD do kongresa težka odločitev. Tovrstne funkcije, za katero ga je Lukšič predlagal, si Židan, kot pravi, ni želel, vendar so bili argumenti jasni in tudi podpora tej odločitvi enotna, zato je "to breme tudi sprejel".

"Biti predsednik ali poslovodeči v stranki, ki ima toliko pomembne zgodovine in tako pomembno funkcijo v državi, je nekaj zelo težkega," je dejal.

Kongres bo po Židanovih besedah v najkrajšem možnem času po državnozborskih volitvah. "Kdo bo na kongresu kandidiral in kdo bo izvoljen, bo povezano tudi z rezultati volitev," je Židan odgovoril na vprašanje, ali bo kandidiral za predsednika stranke in jo vodil tudi po kongresu.



Verjame pa, da je SD stranka, ki v Sloveniji zagovarja solidarnost in enakost ter stranka, ki varuje ljudi pred marsikom, ki jim ne želi dobro. Po Židanovem mnenju bo SD na državnozborskih volitvah uspešna in bo znala igrati vlogo povezovalca.

Po njegovih besedah se SD veseli pogovorov s strankami na levi strani političnega prostora, ki sorodno razmišljajo. Tako verjame, da bodo lahko skupaj zmagali na volitvah.

Na vprašanje, ali je stranki pred evropskimi volitvami manjkalo prav povezovanja, pa je Židan odgovoril, da je stranka šla na volitve enotna. Rezultat ni takšen, kot so si ga želeli. Prvo analizo so opravili danes, v prihodnjih dneh jih bo še več, je napovedal Židan.

Se pa po njegovih besedah vsi zavedajo, da je ambicija, da je bodoča vlada leva ali levosredinska, nujna. To je, kot ocenjuje, v korist države.

Lukšič je sicer vodenje stranke od svojega predhodnika Boruta Pahorja prevzel junija 2012, ko je zmagal na volilnem kongresu SD. Njegova zmaga na kongresu je bila tesna, Lukšič je šele v drugem krogu s 190 glasovi delegatov premagal Pahorja, ki je prejel deset glasov manj. Iz tekme za predsednika sta v prvem krogu izpadla Patrick Vlačič in Zlatko Jenko.

Dejan Židan je v aktivno politiko vstopil leta 2010, a si je od takrat nabral že kar nekaj političnih izkušenj. Maja 2010 je postal kmetijski minister, a zaradi predčasnih volitev na tem mestu ostal do februarja 2012, ko se je preselil v DZ. Že leto kasneje je prišlo do zamenjave vlade in Židan je že drugič stopil v čevlje kmetijskega ministra. Po padcu vlade Alenke Bratušek opravlja tekoče posle.

Začasni vodja SD je zaključil študij veterine, kasneje tudi magistrski študij. Avgusta 1995 je začel delati na Veterinarskem zavodu Slovenije, in sicer na oddelku za reprodukcijo območne enote Murska Sobota. Od leta 2000 je opravljal še naloge koordinatorja in nato vodje murskosoboške območne enote Veterinarskega zavoda Slovenije.

Od maja 2003 je kot član vodstva Kmetijskega gospodarstva Rakičan in od januarja 2007 kot predsednik uprave Skupine Panvita sodeloval pri izgradnji slovenske kmetijske in živilsko-predelovalne verige.