evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal: Klemenčičeva komisija kršila 13. člen zakona in zmanipulirala njegov podnaslov?!

Deli na:
Škandal: Klemenčičeva komisija kršila 13. člen zakona in zmanipulirala njegov podnaslov?!

Foto: Bobo

Pridobili smo analizo veljavnega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki razkriva manipulacijo s podnaslovom 13. člena. Bo vodstvo protikorupcijske komisije zaradi kršitve zakona in manipulacije odstopilo?

KPK v svojem odzivu na očitke predstavnikov Zbora za republiko na kršitve zakona, ki ga je objavila na svoji spletni strani napačno citira vsebino zakona. Prav napačnost citata postaja izredno zanimiva. V odzivu namreč piše, da »spodaj prilagamo besedilo veljavnega prvega odstavka 13. člena«. Na spletni strani KPK je objavljeno uradno prečiščeno besedilo zakona, ki vsebuje drugačno vsebino. Po preverjanju v Uradnem listu št. 69/2011, je ta vsebina pravilna.

In kje je manipulacija? V podnaslovu člena. KPK v svojem odzivu navede podnaslov »Načelna mnenja komisije«, medtem ko je pravilen podnaslov »Pristojnosti komisije ob sumu korupcije ali drugih kršitev«.

V odzivu KPK Zboru za republiko, da se očitek, da je komisija kršila 13. člen ZIntPK, »kot je vsakomur razvidno iz zakonskega teksta sploh ne uporablja in ne nanaša na nadzorne postopke pri premoženjskem stanju«. KPK v svojem odzivu zagreši napako, saj napačno citira svoj zakon in tako zavaja: 13. člen govori samo o »načelnih mnenjih« in nič o postopku preverjanja premoženjskega stanja. 13. člen pravzaprav govori o pristojnostih komisije ob sumu korupcije ali drugih kršitev.

Kako lahko sploh pride do takšne napake? Da se po sistemu (copy-paste) najprej kopira pravilno različico prvega odstava 13. Člena in nato zavestno nadomesti pravi podnaslov z nepravilnim oz. neveljavnim.

Vendar pozor! Obstaja možnost, da KPK uporablja zakon z napako – in glej ga zlomka, res je! Na spletnem naslovu KPK objavlja vsebino zakona z navedeno napako.

To besedilo je nadnaslovljeno kot »uradno prečiščeno besedilo« (ZIntPK-UPB2). Torej bi moralo biti identično z besedilom objavljenim v Uradnem listu in tudi v inačici, ki jo objavlja KPK v PDF inačici na svoji strani. Vendar v HTML inačici temu ni tako.

Gotovo je zanimivo, da se KPK v tako pomembni zadevi, kot je objava lastne zakonodaja na svoji spletni strani, zgodi takšna napaka.