zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Silvio Berlusoni je odstopil

Deli na:
Silvio Berlusoni je odstopil

Foto: Reuters

Italijanski premier Silvio Berlusconi je držal obljubo in po sprejetju varčevalnih ukrepov v parlamentu odstopil. Italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu je tudi uradno podal odstopno izjavo z mesta predsednika italijanske vlade in že v nedeljo naj bi ga na premierskem mestu nasledil nekdanji evropski komisar Mario Monti. V pričakovanju njegovega odstopa se je pred predsedniško palačo v Rimu zbrala precejnja množica.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je predsedniku Giorgiu Napolitanu nocoj v skladu s pričakovanji podal odstopno izjavo. Napolitano se je Berlusconiju zahvalil za sodelovanje, njegova vlada pa bo še opravljala tekoče posle, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Berlusconijev odstop je pospremilo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na ulicah v središču Rima. "Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!" so po poročanju italijanskih medijev vzklikali zbrani protestniki.

Berlusconi je ob vzklikih navdušene množice dejal, da so ga ti prizori globoko zagrenili.

Med protestiranjem pred vladno palačo, kjer se je danes Berlusconi svojim ministrom zahvalil za njihovo delo in sodelovanje, so se zbrali tudi njegovi podporniki. Prepevali so italijansko himno in vzklikali, da je predsednik samo eden.

Skupina desničarskih skrajnežev, ki je pred vladno palačo poskrbela za nemire, je kričala slogane proti najverjetnejšemu predsedniku tehnične vlade Mariu Montiju, da Italija ni naprodaj. Policija je protestnike ločila, da ne bi izbruhnili izgredi.

Berlusconi je svoj odstop napovedal po izgubi večine v poslanski zbornici in pod pritiski mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice. Kot pogoj za odstop pa je postavil sprejetje protikriznih ukrepov, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji (EU).

Poslanska zbornica je zakon o stabilnosti in protikrizne ukrepe sprejela danes popoldne, s čimer je odprla pot odstopu Berlusconija.

Za najverjetnejšega predsednika tehnične vlade velja Monti, ki je bil dva mandata evropski komisar, trenutno pa je predsednik milanske zasebne univerze Bocconi.

Monti si bo, kot je poročala ANSA, očitno uspel zagotoviti široko podporo strank. Edina stranka, ki mu še odločno nasprotuje, je Severna liga, medtem ko so mu v Berlusconijevemu Ljudstvu svobode vendarle napovedali podporo.

Vendar njihova podpora ni brezpogojna. Montija bodo podprli le, če bo s svojim programom sledil reformnim priporočilom iz pisma Evropske centralne banke (ECB). Berlusconi je napovedal, da so pripravljeni svojo podporo odtegniti v vsakem trenutku.

Na današnjem približno dvournem pogovoru z Montijem naj bi Berlusconi kot pogoj za podporo njegovi vladi zahteval imenovanje Giannija Lette za podpredsednika. A imenovanja Berlusconijeve desne roke v vlado ne podpira levica.

Monti se je danes sestal tudi z novim predsednikom ECB Mariom Draghijem, vendar vsebina pogovora ni znana.

Predsednik Napolitano bo v nedeljo začel posvetovanja s strankami o prihodnji vladi in po pričakovanjih bo še v nedeljo Montija predlagal za premiera.