Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mjanmarsko veleposlaništvo v Londonu prevzeli podporniki vojaške hunte

Deli na:
Mjanmarsko veleposlaništvo v Londonu prevzeli podporniki vojaške hunte

Protesti pred mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu. - Foto: Profimedia

Mjanmarski diplomati, zvesti vojaški hunti, ki je februarja z državnim udarom prevzela oblast v Mjanmaru, so prevzeli nadzor nad mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu. Veleposlanik Kyaw Zwar Minn, ki je ostal pred vrati veleposlaništva in je moral prespati v avtu, je pozval mednarodno skupnost, naj pomaga njegovi državi.

"Prosim, pomagajte naši državi, saj se brez mednarodne pomoči ne bo mogla izvleči iz te zmešnjave," je Kyaw Zwar Minn izjavil za medije pred veleposlaništvom v središču Londona.

Ob tem je opozoril, da bi lahko umrl, če bi se vrnil v domovino. Na vprašanje, ali bi ga ubili, če bi se vrnil, kot zahteva vojaška hunta, je odgovoril: "Kdo ve?"

Britanske oblasti so danes potrdile, da ne priznavajo več mjanmarskega veleposlanika v Londonu, saj jih je vladajoča hunta uradno obvestila, da je bil odpoklican, ker podpira odstavljeno vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah vladnega vira je moral London v skladu z diplomatsko prakso sprejeti odločitev hunte glede veleposlanika Kyaw Zwar Minna.



Nekdanji polkovnik s 30-letno kariero v mjanmarski vojski je v odzivu dejal, da je to "britanska odločitev, ne moja". Prav tako je izrazil prepričanje, da bi ga vojaška hunta razglasila za izdajalca, ker je obsodil državni udar. Dodal je, da ni bil v stiku z odstavljeno civilno voditeljico Aung San Suu Kyi.

Nadzor nad mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu je prevzel vojaški ataše Chit Win. "Izvedeli smo, da Chit Winova ekipa grozi uslužbencem veleposlaništva s hudimi kaznimi, če ne bodo delali za vojaško hunto," je v veleposlanikovem imenu sporočil član mjanmarske skupnosti v Londonu Min Hein.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je obsodil ustrahovanje, ki ga izvaja hunta, ter ponovil poziv k izpustitvi Aung San Suu Kyi.

"Obsojamo ustrahovalna dejanja mjanmarskega vojaškega režima v Londonu in izrekamo spoštovanje Kyaw Zwar Minnu za njegov pogum," je Raab zapisal na Twitterju.