duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Svet

Mjanmarsko veleposlaništvo v Londonu prevzeli podporniki vojaške hunte

Deli na:
Mjanmarsko veleposlaništvo v Londonu prevzeli podporniki vojaške hunte

Protesti pred mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu. - Foto: Profimedia

Mjanmarski diplomati, zvesti vojaški hunti, ki je februarja z državnim udarom prevzela oblast v Mjanmaru, so prevzeli nadzor nad mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu. Veleposlanik Kyaw Zwar Minn, ki je ostal pred vrati veleposlaništva in je moral prespati v avtu, je pozval mednarodno skupnost, naj pomaga njegovi državi.

"Prosim, pomagajte naši državi, saj se brez mednarodne pomoči ne bo mogla izvleči iz te zmešnjave," je Kyaw Zwar Minn izjavil za medije pred veleposlaništvom v središču Londona.

Ob tem je opozoril, da bi lahko umrl, če bi se vrnil v domovino. Na vprašanje, ali bi ga ubili, če bi se vrnil, kot zahteva vojaška hunta, je odgovoril: "Kdo ve?"

Britanske oblasti so danes potrdile, da ne priznavajo več mjanmarskega veleposlanika v Londonu, saj jih je vladajoča hunta uradno obvestila, da je bil odpoklican, ker podpira odstavljeno vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah vladnega vira je moral London v skladu z diplomatsko prakso sprejeti odločitev hunte glede veleposlanika Kyaw Zwar Minna.Nekdanji polkovnik s 30-letno kariero v mjanmarski vojski je v odzivu dejal, da je to "britanska odločitev, ne moja". Prav tako je izrazil prepričanje, da bi ga vojaška hunta razglasila za izdajalca, ker je obsodil državni udar. Dodal je, da ni bil v stiku z odstavljeno civilno voditeljico Aung San Suu Kyi.

Nadzor nad mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu je prevzel vojaški ataše Chit Win. "Izvedeli smo, da Chit Winova ekipa grozi uslužbencem veleposlaništva s hudimi kaznimi, če ne bodo delali za vojaško hunto," je v veleposlanikovem imenu sporočil član mjanmarske skupnosti v Londonu Min Hein.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je obsodil ustrahovanje, ki ga izvaja hunta, ter ponovil poziv k izpustitvi Aung San Suu Kyi.

"Obsojamo ustrahovalna dejanja mjanmarskega vojaškega režima v Londonu in izrekamo spoštovanje Kyaw Zwar Minnu za njegov pogum," je Raab zapisal na Twitterju.

Loading...