Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je ženska, ki po odhodu veleposlanice Blanchardove vodi ameriško veleposlaništvo

Deli na:
To je ženska, ki po odhodu veleposlanice Blanchardove vodi ameriško veleposlaništvo

Veleposlanica ZDA v Ljubljani Lynda C. Blanchard. - Foto: Bobo

Po odhodu ameriške veleposlanice Lynde Blanchard iz Slovenije je položaj začasne odpravnice na veleposlaništvu ZDA znova prevzela Susan Falatko, so danes sporočili z ameriškega veleposlaništva. Blanchardova je Slovenijo zapustila ta teden.

Susan Falatko je v Sloveniji od junija 2019 in je imela pomembno vlogo pri krepitvi dvostranskih odnosov med ZDA in Slovenijo ter spodbujanju vezi med prebivalci obeh držav, so sporočili z veleposlaništva. "Naredili smo velik napredek pri okrepitvi odnosov med ZDA in Slovenijo na področjih skupnega interesa in ustvarili nove priložnosti, da tesneje kot kdaj koli prej sodelujemo pri premagovanju izzivov kot zavezniki, partnerji in prijatelji," so navedli na veleposlaništvu.

Dosedanja namestnica veleposlanice je bila pred prihodom v Slovenijo na State Departmentu direktorica urada, ki je pristojen za Zahodni Balkan. Med letoma 2013 in 2016 je službovala na ameriškem veleposlaništvu na Mauritiusu in Sejšelih kot namestnica vodje misije. Službovala je tudi na ameriških diplomatskih misijah v BiH (2006-2009), na Kubi (2001-2003) in v Maliju (1999-2001) kot ekonomska svetovalka, v Ruandi kot vodja oddelka za odnose z javnostmi in na ameriški misiji pri ZN v Ženevi.

Susan Falatko, ki prihaja iz Chicaga, je leta 1990 diplomirala iz psihologije na Univerzi v Iowi, leta 1997 magistrirala iz mednarodnih odnosov na Univerzi Georgea Washingtona, leta 2017 pa na Nacionalni obrambni univerzi (NDU). Preden se je pridružila State Departmentu, je poučevala angleščino v Tokiu, Bangkoku, Pragi in Washingtonu, so še sporočili z veleposlaništva.



Lynda Blanchard, ki je bila veleposlanica v Sloveniji od avgusta 2019, je 11. januarja poslala odstopno izjavo predsedniku Donaldu Trumpu, iz Slovenije pa je odpotovala nekaj dni pred inavguracijo novega predsednika Joeja Bidna.

Kot so pojasnili na veleposlaništvu, so ameriški veleposlaniki, ki so politično imenovani, osebni predstavniki predsednika ZDA v državah, kjer služijo, tako da je običajno, da odstopijo ob nastopu nove administracije.

Kdaj bo Slovenija dobila novega veleposlanika ZDA, za zdaj ni znano, saj mora kandidata Bele hiše pred imenovanjem zaslišati pristojni senatni obor in potrditi senat.