Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

profimedia-0726500769 Svet24.si

Gwyneth Paltrow abrahama obeležila z golo ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

pengov Reporter.si

Je predsedniški kandidat Anže Logar zatajil ...

sesko Ekipa24.si

Kralj! Šeško o zadetku, ki trese Evropo, ne ...

kmetija, andreja-libič Njena.si

Kmetija: Andrea le še na redkih posnetkih – kaj...

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ministrstvo noče razkriti dokazov, zaradi katerih je FBI preiskal Trumpovo posestvo

Deli na:
Ministrstvo noče razkriti dokazov, zaradi katerih je FBI preiskal Trumpovo posestvo

Donald Trump se je preselil v luksuzni resort Mar-a-Lago na Floridi - Foto: splet

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek zavrnilo zahtevo več ameriških medijev in republikanskih članov kongresa po objavi dokazov, na podlagi katerih je sodišče izdalo nalog za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Po oceni sodišča bi namreč objava lahko povzročila "nepopravljivo škodo" preiskavi.

Ministrstvo za pravosodje ZDA je ob tem izpostavilo, da sta bila odredba za preiskavo in potrdilo o zaseženih dokumentih na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago med racijo prejšnji teden že objavljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa po njihovi oceni "obstajajo nujni razlogi, vključno z zaščito integritete tekoče preiskave kazenskega pregona, ki zadeva nacionalno varnost, ki podpirajo zapečatenje podlage za izdajo preiskovalnega naloga".

"Če bi bila izjava razkrita, bi služila kot načrt za vladno preiskavo, ki je v teku, in bi vsebovala posebne podrobnosti o njeni usmeritvi in verjetnem poteku, kar bi zelo verjetno ogrozilo prihodnje preiskovalne korake," so po poročanju britanskega BBC pojasnili pri ministrstvu.

Podlaga naj bi namreč vsebovala "izjemno pomembna in podrobna preiskovalna dejstva" ter "zelo občutljive informacije o pričah, vključno s pričami, ki jih je zaslišala vlada", so še zapisali pri ministrstvu za pravosodje.

Potrdilo o zaseženih dokumentih med preiskavo FBI na posestvu Trumpa kaže na to, da so agenti tam zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov, med njimi tudi take, ki so označeni kot posebej občutljivi, ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA. Še vedno ni jasno, za kakšne dokumente natančno gre.


Trump, ki si prizadeva za ponovno kandidaturo za Belo hišo leta 2024, je ostro obsodil racijo FBI in zatrdil, da je bilo vse gradivo, zaseženo med preiskavo, že prej "umaknjeno iz tajnosti". Poleg tega je Trump v ponedeljek zatrdil, da so mu agenti FBI med preiskavo posesti zasegli potne liste. Po poročanju ameriških medijev naj bi mu te sicer že vrnili, navaja BBC.

"Vau! V raciji FBI v Mar-a-Lagu so mi ukradli tri potne liste (enemu je potekla veljavnost), skupaj z vsem ostalim," je v odzivu na svoji družbeni platformi Truth dejal Trump. "To je napad na političnega nasprotnika na ravni, kakršne v naši državi še ni bilo. Tretji svet," je še dodal nekdanji ameriški predsednik.

Preiskava Trumpove posesti je sicer prvi primer preiskave doma nekdanjega ameriškega predsednika v okviru kazenske preiskave.

Potrdilo o odvzemu dokumentov, ki so ga agenti FBI po preiskavi dali Trupovemu odvetniku, je bilo sicer javno objavljeno minuli petek.

Prav tako takrat objavljeni preiskovalni nalog medtem razkriva, da Trumpa preiskujejo zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja protivohunske zakonodaje. Grozi mu do tri leta zapora in prepoved kandidiranja za javne funkcije.

Ameriški mediji so na podlagi informacij od neimenovanih visokih vladnih virov že začeli ugibati, da naj bi šlo med drugim za jedrske skrivnosti, ki jih je Trump nameraval prodati Savdski Arabiji.