alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Polona Kranjc Njena.si

Polona želela domov, a mora v gozd

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Svet

Skrivnostna bolezen diplomatov po Havani in Berlinu tudi v Kolumbiji

Deli na:
Skrivnostna bolezen diplomatov po Havani in Berlinu tudi v Kolumbiji

Ameriška ambasada v Havani. - Foto: Wikipedia

Tik pred načrtovanim obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna so se domnevni primeri t. i. havanskega sindroma pojavili tudi na veleposlaništvu ZDA v Kolumbiji. Preiskavo so po poročanju medijev že prevele ameriške oblasti.

Glede na poročanje časnika Wall Street Journal so se simptomi skrivnostne bolezni, ki vključujejo glavobol, slabost, brenčanje v ušesih in omotico, pojavili pri najmanj petih ameriških družinah, povezanih z veleposlaništvom v Bogoti.

O "več nepojasnjenih zdravstvenih primerih" je po poročanju časnika v spletni pošti od sredine septembra naprej poročal ameriški veleposlanik v Kolumbiji Philip Goldberg. Kolumbijski predsednik Ivan Duque je za New York Times potrdil, da poteka preiskava poročil, vodijo pa jo ZDA.

Ameriško veleposlaništvo v Bogoti je eno največjih na svetu, ob diplomatih in drugem osebju pa vključuje tudi veliko skupino agentov, ki delujejo tako na obveščevalnem področju kot v operacijah, usmerjenih proti narkotikom, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Bogoto bo sicer v sredo prihodnji teden obiskal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Nenavadna bolezen se je prvič pojavila med ameriškimi in kanadskimi uslužbenci v Havani leta 2016, od takrat so poročali o številnih primerih s celega sveta. Nazadnje so minuli konec tedna o primerih sindroma poročali tudi iz Berlina, kjer naj bi preiskava tekla že od avgusta.

Znanstvena študija, izvedena na diplomatih, prizadetih na Kubi, je leta 2018 odkrila poškodbe na njihovih možganih. Kako so nastale, ni jasno, po ocenah raziskovalcev pa bi lahko šlo za usmerjeno mikrovalovno sevanje.

Loading...