Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Minister toži novinarje: "Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh"

Deli na:
Minister toži novinarje: "Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh"

Praga s Hradčani (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Češki notranji minister Jan Hamaček je napovedal tožbo dveh novinarjev portala Seznamzpravy.cz, ki sta poročala, da naj bi želel Rusiji predlagati, da bi Praga v zameno za milijon odmerkov ruskega cepiva Sputnik V zamolčala obtožbe o ruski vpletenosti v eksplozijo na Češkem. Na portalu so zavrnili očitke o klevetanju.

Za kazensko ovadbo proti novinarjema se je odločil zaradi klevetanja in širjenja lažnega poročila, je sporočil Hamaček. Vložiti namerava tudi civilno tožbo izdajatelja portala za odškodnino v višini deset milijonov kron (okoli 400.000 evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odgovorni urednik portala Jiri Kubik je danes zavrnil očitke. "Zavračamo osebne napade na naša novinarja in urednike," je povedal. Dodal je, da so dokazi, na podlagi katerih so poročali, "popolnoma kredibilni".

Portal Seznamzpravy.cz je poročal, da je Hamaček 15. aprila na sestanku na notranjem ministrstvu predstavil predlog, v skladu s katerim bi Rusiji ponudili, da bi Praga v zameno za milijon odmerkov ruskega cepiva zamolčala obtožbe o vpletenosti ruske obveščevalne službe v eksplozijo v skladišču streliva na Češkem leta 2014. Predlog je na sestanku naletel na splošno zavrnitev.

Dva dni kasneje je Češka Rusijo obtožila odgovornosti za eksplozijo, kar je Moskva zavrnila. Državi sta se zapletli v diplomatski spor, v okviru katerega sta medsebojno izgnali diplomate.

Hamaček, ki je v času spora z Rusijo nekaj časa vodil tudi zunanje ministrstvo, je zavrnil obtožbe iz članka. "Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh, ki jih ni potrdil in jih ne more potrditi nobeden od udeležencev sestanka," je povedal 42-letnik.