Revija Reporter
Svet

Češka je zaradi širjenja lažnih novic izgnala ruska diplomata

STA

6. jun. 2020 6:00

Deli na:

Češka prestolnica Praga.

Reuters

Češka je izgnala dva ruska diplomata, ker je eden od zaposlenih na ruskem veleposlaništvu na Češkem razširil lažno novico o načrtovanem napadu s strupom na tri češke politike, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili v Pragi.

"Eden od zaposlenih na veleposlaništvu je namerno posredoval Bisu izmišljeno informacijo o načrtovanem napadu na češke politike. Sprejeli smo ustrezne ukrepe ter dve osebi veleposlaništva razglasili za personae non gratae," je javnosti včeraj sporočil premier Andrej Babiš. Bis je oznaka za češko obveščevalno službo.

"Poleg tega, da so bile naše obveščevalne sile obremenjene z dodatnim delom, je zaposleni dodatno zaostril češko-ruske odnose ter škodoval dobremu slovesu Ruske federacije v Češki republiki," je še dejal češki premier. Češki zunanji minister Tomaš Petriček je dejal, da ruski pristop Češki "ni dopustil druge možnosti, kot je izgon diplomatov, čeprav se zavedamo pričakovanih povračilnih ukrepov".

Češki tednik Respekt je aprila sklicujoč se na obveščevalne vire letos poročal, da je nek ruski državljan z diplomatskim potnim listom prispel v Prago, pri sebi pa naj bi imel strup ricin, ki ga je mogoče uporabiti tudi kot biološko orožje. Prav v tem času so na Češkem zaradi političnih dejanj, ki so razjezili Rusijo, policijsko zaščito odredili za tri češke politike.

Poročanje časnika je dodatno obremenilo odnose med Prago in Moskvo. Tiskovna ministrica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu aprila letos dejala, da gre pri poročanju Respekta za "lažne informacije in bolne fantazije".