lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

Nacho Vidal Svet24.si

Španski porno zvezdnik aretiran zaradi usodnega ...

iztok purič_alenka bratušek Reporter.si

V SAB pobesneli, ker je njihov bivši minister ...

Madeleine McCann, Kate McCann, Gerry McCann Svet24.si

Razkrito: osumljeni v primeru izginule Maddie v ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Saša Einsiedler-18 Njena.si

Saša Einsiedler znova pod žarometi

Svet

Čehi trdijo, da so razbili rusko vohunsko mrežo, ki je delovala preko ruske ambasade v Pragi

Deli na:
Čehi trdijo, da so razbili rusko vohunsko mrežo, ki je delovala preko ruske ambasade v Pragi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Češka policija in obveščevalna služba sta po lastnih navedbah razkrili in onesposobili rusko vohunsko mrežo, ki naj bi v državi delovala prek ruskega veleposlaništva v Pragi. Njen namen naj bi bil napadati češke in tuje tarče prek računalniških strežnikov.

"Mreža je bila popolnoma onesposobljena in uničena," je danes v parlamentu povedal vodja češke varnostno-obveščevalne službe (BIS) Michal Koudelka. Pojasnil je, da je bila del še ene mreže, ki naj bi jo Rusija oblikovala v drugih evropskih državah, ki jih ni imenoval, poročanje češke tiskovne agencije ČTK povzema francoska AFP.

"Ustvarili so jo ljudje s povezavami z rusko obveščevalno službo, financirala pa sta jo Rusija in rusko veleposlaništvo," je še povedal Koudelka.

O razkritju je sicer že poročala češka revija Respekt, ki je pisala, da naj bi ruski agenti ustanovili računalniška podjetja, ki so jih potem uporabili kot krinko. Posebej izpostavlja tudi dejstvo, da je več osumljencev brez težav prišlo do češkega državljanstva, poročanje revije povzema nemška tiskovna agencija dpa.Češka obveščevalna agencija (NUKIB) je sicer že septembra navajala, da sta največja grožnja za kibernetsko varnost na Češkem Rusija in Kitajska. Kitajska naj bi bila odgovorna za večji kibernetski napad na pomembno vladno inštitucijo, ki se je zgodil lani. Ruska vojaška obveščevalna služba pa naj bi najverjetneje stala za zadnjim napadom na zunanje ministrstvo junija letos.

V poročilu za leto 2017 je NUKIB posvaril, da ruski in kitajski diplomati stopnjujejo vohunske dejavnosti na čeških tleh.

To je sprožilo kritiko Rusiji in Kitajski naklonjenega predsednika države Miloša Zemana, ki je obveščevalno agencijo pozval, naj raje išče muslimanske teroriste na češkem ozemlju, še piše AFP.

loading...
Loading...