mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki minister obtožen, da je Rusiji v zameno za cepivo Sputnik V obljubljal molk o ruski vpletenosti v eksplozijo na Češkem

Deli na:
Češki minister obtožen, da je Rusiji v zameno za cepivo Sputnik V obljubljal molk o ruski vpletenosti v eksplozijo na Češkem

Rusko protikoronsko cepivo Sputnik V. naj bi bilo nared. - Foto: Profimedia

Češki notranji minister Jan Hamaček naj bi želel Rusiji predlagati, da bi v zameno za milijon odmerkov ruskega cepiva Sputnik V Praga zamolčala obtožbe o ruski vpletenosti v eksplozijo na Češkem, zaradi katere je med državama izbruhnil diplomatski spor, poroča češki portal Seznamzpravy.cz. Hamaček je te obtožbe zanikal.

Portal navaja, da je Hamaček 15. aprila na sestanku na notranjem ministrstvu predstavil predlog, v skladu s katerim bi Rusiji ponudili, da bi Praga v zameno za milijon odmerkov ruskega cepiva zamolčala obtožbe o vpletenosti ruske obveščevalne službe v eksplozijo v skladišču streliva na Češkem leta 2014. Predlog je na sestanku naletel na splošno zavrnitev, poročanje portala povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dva dni kasneje je Češka Rusijo obtožila odgovornosti za eksplozijo, kar je Moskva zavrnila. Državi sta se zapletli v diplomatski spor, v okviru katerega sta medsebojno izgnali diplomate.

Češki notranji minister, ki je v času spora nekaj časa vodil tudi zunanje ministrstvo, je danes zavrnil obtožbe iz članka na portalu Seznamzpravy.cz. "Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh, ki jih ni potrdil in jih ne more potrditi nobeden od udeležencev sestanka," je povedal 42-letnik.

Hamačkovi socialni demokrati so manjši koalicijski partner populistične stranke ANO premierja Andreja Babiša. Pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami imajo v anketah manj kot pet odstotkov podpore, kar je premalo za izvolitev v parlament.