palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in SPD poenotili dele evropske politike

Deli na:
Merklova in SPD poenotili dele evropske politike

Foto: Reuters

Nemška konservativna unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel in socialdemokrati (SPD) so na današnjem drugem velikem krogu pogajanj o sestavi nemške vladne koalicije dosegli soglasje glede nekaterih delov evropske politike. Med drugim so se zavzeli za hitro uvedbo davka na finančne transakcije, razlik pri vprašanju bančne unije pa še niso presegli.

Dogovor o davku na finančne transakcije je javnosti sporočil socialdemokrat Martin Schulz, ki je tudi predsednik Evropskega parlamenta. "Med enajstimi državami, pripravljenimi na okrepljeno sodelovanje, so pogledi zelo različni, a kljub temu želimo premik naprej," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

So pa pogajalci enotni tudi pri tem, da bi se morali ob uvedbi davka na vsak način izogniti negativnim posledicam, na primer za male vlagatelje in realno gospodarstvo. Nadalje so se stranke med drugim strinjale tudi o tem, da bi morala EU preprečiti privatizacijo vodnih virov.

Dolga razprava pa je potekala v zvezi z evropsko bančno unijo. Sporno je predvsem vprašanje, ali bi lahko problematične banke prejele neposredne finančne injekcije evropskega rešilnega mehanizma ESM. Pogajalske strani so se dogovorile, da bodo nesoglasja v zvezi z bančno unijo razrešile do sredine novembra, še poroča dpa.